Annons

Lättare att låna till höga studieavgifter

Ett av de största problemen med att studera utomlands är fortfarande att många svenskar, precis som jag, förlitar sig på stipendier för att betala studieavgifterna, skriver Carl Sandberg.
Ett av de största problemen med att studera utomlands är fortfarande att många svenskar, precis som jag, förlitar sig på stipendier för att betala studieavgifterna, skriver Carl Sandberg. Foto: ELISE AMENDOLA/AP
Under strecket
Publicerad

Sebastian Andersson skriver på Brännpunkt (14/5) att nya regler försämrar svenska studenters förutsättningar för att läsa en utbildning utomlands. Han skriver att utjämningen av studiestödet så att det nu är lika stort oavsett var du studerar kommer drabba studenter i de mest populära länderna för utlandsstudier som USA, Storbritannien och Australien. Frågan är om han verkligen vill behålla nuvarande regler. 

**Andersson har rätt i **att det är en försämring för utlandsstudenter att få utbetalningar månadsvis i stället för i en klumpsumma då vissa utlandsstuderande har stora utgifter i början av sin studieperiod och då studerande kan ha svårigheter att föra över CSN:s utbetalningar till utländska bankkonton. Propositionen klargör dock att “omständigheter av detta slag bör … kunna utgöra särskilda skäl för att utbetalning ska ske på ett annat sätt”, förslagsvis i början av terminen som är fallet i det gamla systemet.

Annons
Annons
Annons