X
Annons
X

Rätt färg och form förenklar för demenssjuka

Den fysiska miljön har stor betydelse för hur man mår, inte minst när hjärnan sviktar. Att undvika mörka mattor, som kan uppfattas som hål, är ett exempel på hur man enkelt kan und­vika onödig oro.

Läs mer om När hjärnan sviktar
Med tydliga kontraster i dukningen blir det lättare att äta, än om man till exempel serverar filmjölk i vit tallrik på vitt bord.
Med tydliga kontraster i dukningen blir det lättare att äta, än om man till exempel serverar filmjölk i vit tallrik på vitt bord. Foto: Anders Ahlgren

Alla som någon gång gått vilse, i skogen eller i en främmande stad, vet hur obehagligt och stressande det är att tappa orienteringen. För en person med långt gången demenssjukdom kan det vara ett dagligt orosmoment att försöka hitta tillbaka till sin lägenhet inne på äldreboendet.

Med tydliga kontraster i dukningen blir det lättare att äta, än om man till exempel serverar filmjölk i vit tallrik på vitt bord.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 6

Utsikten från fönstren är en hjälp att orientera sig i tid och rum och fåtöljen framför brasan en tydlig signal att här kan man sitta och koppla av på Gutasund vård- och omsorgsboende

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 6

Ringklocka och en liten postlåda signalerar att det är en dörr till en lägenhet.

Foto: Anders Ahlgren Bild 3 av 6

En röd toalettsits minskar risken att personer med nedsatt perception råkar sätta sig vid sidan av.

Foto: Anders Ahlgren Bild 4 av 6

På Gutasund vård- och omsorgsboende i Uppsala har man tagit fasta på forskningen om hur man med rätt arkitektur och inredning kan dämpa oro och hjälpa demenssjuka att behålla sina förmågor så länge som möjligt.

Foto: Anders Ahlgren Bild 5 av 6

Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Foto: Magnus Gotander/Bilduppdraget Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X