Lättare att bli miljardär här än i USA

Det är lättare att bli miljardär i Sverige eller Norge än i USA. Den slutsatsen drar den norske ekonomen Kalle Moene. Medan USA har 1,7 dollarmiljardärer per miljon invånare, har Sverige 2,4 dollarmiljardärer per miljon invånare. Den nordiska modellen med trygghet för de anställda, små löneskillnader och hög tillväxt skapar också en stor överklass, är slutsatsen Moene drar.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Kalle Moene är professor på Oslo universitet och leder ett forskningscenter, ESOP, som studerar hur jämställdhet, social organisation och ekonomisk tillväxt hänger ihop i både rika och fattiga länder. Han är känd för sin skarpa penna, och skriver regelbundet krönikor bland annat i Dagens Näringsliv. I det senaste numret av Nordic Economic Policy Review skriver han om överklassen i socialdemokratiska länder.

Vi är vana vid att tänka på de nordiska länderna som mer jämlika än USA, påpekar han inledningsvis. Medan de 0,1 procent rikaste i USA får 11 procent av landets inkomster, är andelen de 0,1 procent rikaste får i Norge bara 2,5 procent av inkomsterna. Men stämmer bilden av det jämlika Norden?

Annons
Annons
Annons