Lätt som en plätt, eller?

Fem ingredienser ingår i hemgjorda raggmunkar: potatis, ägg, mjölk, mjöl och salt. Det räcker dock inte på långa vägar när livsmedelsindustrin ska tillverka färdig raggmunksmix.

Under strecket
Publicerad
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD

SvD:S MATKRÖNIKÖR

Mats-Eric Nilsson är författare till Den hemlige kocken och Äkta vara. På SvD skriver han om mat som är rätt för säsongen.

om matkvaliteblogg.svd.se

Den innehåller hela tolv ingredienser, dock varken ägg eller mjölk. Förutom potatis består mixen av vatten, vetestärkelse, potatisstärkelse, salt, lökpulver, modifierad majsstärkelse, konserveringsmedlet kaliumsorbat, citronsyra, kryddor, gurkmejaextrakt och antioxidationsmedlet sodiumbisulfit.

Om man nu hellre vill göra egna raggmunkar på vanliga råvaror så är det inte så svårt: Vispa samman 2 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 5 dl mjölk och 1 stort eller 2 små ägg. Skala 7–8 potatisar och riv dem fint, gärna i matberedare. Blanda genast ner potatisrivet i smeten och grädda raggmunkarna i smör. Servera med lingonsylt och stekt fläsk.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons