X
Annons
X
Recension

Det gäller livet – en biografi om Gudrun Schyman Lätt respektera Schymans väg mot frontfeminismen

Vänstern under Gudrun Schymans glansdagar vallade övriga partier som en fårflock, ungefär som Sverigedemokraterna gör i dag. Fredrik Sjöberg läser en biografi om hobbykommunisten som blev frontfeminist – en bok som väcker respekt och som landar lämpligt till årets valrörelse.

Gudrun Schyman. Foto: Emil Langvad/TT
Läs mer om Vårens böcker 2018

Det finns vissa likheter mellan Gudrun Schyman och Ulf Lundell, två 40-talister som bor på Österlen och är djupt präglade av åren runt 1968. Båda är notoriska soloartister, liksom klassresenärer, och har samma erfarenhet av att kröka hårt, men resa sig igen. Den ene var illa sedd av det litterära etablissemanget, den andra av det politiska. Fansen har dock sällan svikit.

Till de senare hör Johanna Palmström. Hennes biografi om Schyman andas både respekt och beundran; inte så att hon går över gränsen till det hagiografiska, men den som suktar efter hård kritik får söka andra källor. Läst som försök att kratta manegen inför årets valrörelse är boken aningen förutsägbar. Som spegling av sentida politisk feminism är den lika fullt läsvärd.

Gudrun Schyman.

Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X