Annons
X
Annons
X

Lätt känna igen sig i jobbiga Jesper

Teater

Papper
Scen Hagagatan 48
Text: Tove Gerge Regi: Klara Olander

Det är synd om Jesper. Han har just fått ett jobb. Han ska stämpla papper som del av en kedja av mottaganden, vidimering, stämpling och arkivering - men han är inte lycklig. Han verkar tycka att arbetsuppgiften är meningslös och monoton.
Det fasta gäng anställda som under många, långa år hanterat papper blir förskräckta och upprättar listor på hur man ska handskas med problemet: hur ska man få Jesper nöjd? Trivsel och tydliga regler är ändå grunden för ett sund arbetsliv och en problemfri vardag. Jobbet är ju en förlängning av familjen och dess roller. Jesper blir nog glad om han får vara pappa ett tag - och bestämma en del.

Annons
X

Tove Gerges timslånga absurditet Papper är en komisk beskrivning av hur vi gör våra yrken till meningen med våra liv - också mer futila arbetsuppgifter som att sortera papper kan bli föremål för långa förhandlingar.
Gerges text visar hur mycket barn vi egentligen är och hur vi förser våra insatser med olika
grader viktighet. Jesper lider och därför plågas också arbetskamraterna. Ingen ska få vara så olycklig, så enstörigt misstänksam mot deras livsprojekt.
Scenen består av fyra små, gula kuber, lika många brevlådor, ett fikabord och stegen som en av medarbetarna ansvarar för.
Gerges text låter rollerna aningslöst pladdra på, skildrar dem grällt endimensionella och hundlikt aningslösa. Klara Olander låter ensemblen vara fyrkantigt knyckiga och serieteckningsplatta på ett mycket lyckat sätt.

Alla som någonsin trätt in på en arbetsplats som ny och oerfaren vet precis hur Jesper känner sig - och alla som fått en ny, besvärlig arbetskamrat som inte fort nog anpassar sig och är nöjd vet hur jobbigt det är med sådana där Jesprar.
Gerges text visar att steget från sandlådan till ämbetsverket nog inte är så jättelångt.

Papper spelas i dag och under januari 2006.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X