Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Therese Larsson Hultin: Lätt att se fri rörlighet som ett minne blott

Id-kontrollerna

De svenska kraven på id-kontroller vid resor från Danmark för tankarna tillbaka till en svunnen tid. Innan Schengen, fri rörlighet och gemensam valuta. De senaste årens kriser har drivit en kil mellan EU:s länder. En klyfta som nu blir ännu djupare.

[object Object]
ID-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Danmark och Sverige startade redan innan midnatt på perrongen vid Kastrup tågstation, Köpenhamns flygplats. Foto: Johan Nilsson/TT

Alla som tågluffade innan murens fall vet vad det handlar om. Gränspoliser som kliver ombord, smäller upp kupédörrar och med ett vasst rakblads trevlighet kräver att få se identitetshandlingar.

Förhoppningsvis beter sig kontrollanterna på Kastrup något bättre, men för oss som vant sig vid ett smidigt passlöst resande så är det ett gissel att behöva kliva ut i vinterkylan på den danska flygplatsen – för att sedan gå ombord på ett nytt tåg.

Faktum är att vi svenskar inte har behövt ha med oss passet till Danmark sedan 1950-talet.

Annons
X

**Men det är nya tider **vi lever i. Med den dryga miljon flyktingar som tog sig till EU förra året, så har spelkartan ritats om rejält.

Sverige har id-kontroller på resor från Danmark, danskarna införde på måndagen stickprovskontroller mot Tyskland, tyskarna bevakar gränsen mot Österrike, som i sin tur planerar ett stängsel mot Slovenien, som redan byggt ett mot Kroatien.

Lägg därtill Ungern som satte upp taggtråd redan i somras och ett antal andra länder som förstärkt sin gränsbevakning, och det är lätt att misstänka att den fria rörligheten är ett minne blott.

Det står inskrivet i EU:s fördrag att unionen ständigt ska sträva efter en ”allt fastare sammanslutning”, men med facit i hand är det lätt att konstatera att EU:s medlemsländer snarare glider isär – och att det varit en process som inleddes redan 2010 när det började stå klart vilket slukande svart hål den grekiska ekonomin var.

”Sparande” länder i norr förfasades över ”slösande” länder i syd, och den solidaritet som en gång funnits mellan Europas länder (åtminstone i teorin) började vittra sönder.

Sedan dess har klyftan bara blivit djupare. Krisande euroländer som Finland och Italien har klagat över att den gemensamma valutan är en tvångströja eftersom de inte kan devalvera, Storbritannien ska folkomrösta om att eventuellt lämna samarbetet och i land efter land växer sig EU-kritiska populistpartier allt starkare.

När EU:s egen Eurobarometer publicerades i november stod det klart att unionens popularitet fallit i hela 24 av 28 medlemsstater sedan i våras. Allra mest i Estland och Tyskland där den rasat med 13 respektive 11 procentenheter. Bara en tredjedel av esterna och tyskarna ser nu positivt på EU.

Förklaringen till det senaste halvårets ras är till stor del flyktingkrisen. Hela 58 procent av medborgarna tycker att det är EU:s viktigaste fråga. Följt av kampen mot terrorism på 25 procent.

Kanske är EU:s räddning ändå den fria rörligheten. Hela 78 procent av de tillfrågade uppger att de stödjer den. Men då måste gränskontroller och stängsel bort. Eller åtminstone vara högst tillfälliga.

Annons

ID-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Danmark och Sverige startade redan innan midnatt på perrongen vid Kastrup tågstation, Köpenhamns flygplats.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X