Annons

Ivar Arpi:Lätt att ogilla Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar.
Nooshi Dadgostar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Trots omåttlig popularitet har inte Jonas Sjöstedt lyft Vänsterpartiet. Det tycks som att även väljarna kan skilja på sak och person.

Under strecket
Publicerad

Det är svårt att ogilla Jonas Sjöstedt. Det är nu inte bara jag som tycker det, utan även nästan alla de övriga partiledarna i riksdagen. Att han kan skilja på sak och person är något hans meningsmotståndare uppskattar. Det är annars inte vänsterns mest utmärkande drag, och just därför får Sjöstedt leenden även av dem han menar springer storkapitalets ärenden. När revolutionen kommer, kanske Sjöstedt skonar en, så att säga.

Det är något Göran Hägglundskt över Sjöstedt. Precis som den förre KD-ledaren har svenska folket tagit den reslige vänsterledaren till sina hjärtan. I den senaste förtroendemätningen kom han högst av alla partiledarna, med hela 36 procent (Novus 20/9). Man vet var man har honom, han är autentisk och sympatisk som person. Och precis som med Hägglund så innebär inte det att hans parti lyfter nämnvärt i opinionen. Även väljarna tycks kunna skilja på sak och person. Jonas får gärna komma över på en fika, men man vill inte ha Vänsterpartiets politik för det.

Annons
Annons
Annons