Annons

Lätt att gilla – men hur har Honda tänkt?

Design som sticker ut med avskalade former och rena linjer.
Design som sticker ut med avskalade former och rena linjer. Foto: Eric Lund

Den kompakta elbilen Honda E går vid sidan av allfarvägarna på mer än ett sätt. Honda är världens största tillverkare av förbränningsmotorer, men satsar hårt på elektrifiering de kommande åren.

Under strecket
Publicerad
Foto: Eric Lund

En aptitlig mix av retrodesign och 2020-talets skärmhysteri.

Foto: Eric Lund

Kompakta kameror ersätter ytterbackspeglarna. De fungerar utmärkt och bidrar dessutom till att sikten snett framåt är bättre än i många andra bilar eftersom ingen stor, vanlig spegel skymmer.

Foto: Eric Lund

Även innerbackspegeln är digital. Den har ganska risig upplösning, men man kan knäppa om så att den fungerar som en vanlig spegel.

Foto: Eric Lund

Minimalistiskt som i ett japanskt tehus. Framstolarna har duglig komfort för kortare etapper. Fina detaljer i form av bruna sömmar och säkerhetsbälten.

Foto: Eric Lund

I trånga gränder trivs Honda E tack vare kompakt format, snäv vändradie och utmärkt runtomsikt. Dessutom rullar den alltså elektriskt och därmed utsläppsfritt.

Foto: Eric Lund

Två små kabinväskor får med nöd och näppe plats. Påsen med laddkablar får knölas in. För veckohandling krävs att man även lastar i baksätet.

Foto: Eric Lund
Foto: Mini
Foto: Anders Wiklund/TT

När jag första gången ser Hondas lilla elbil i verkliga livet får jag en känsla av att den ändå inte är på riktigt. Jag anar dessutom från vilken parallell verklighet den har rymt: Honda E måste ha kört ut ur bioduken från en tecknad film av den japanske animatören Hayao Miyazaki.
Miyazakis berättelser är lågmält poetiska och stillsamma men samtidigt dramatiska och befolkade av fantasifulla figurer, inte sällan i form av döda ting som får liv.

Honda E tittar på mig på med troskyldig blick, de båda runda strålkastarna kan tack vare led-teknik dessutom blinka och plira mot betraktaren. Karossens enkla linjeföring och minimala detaljrikedom kunde lika gärna ha varit gjord av en tecknare, van att koka ned något komplicerat till ett fåtal betydelsebärande element.

Annons
Annons
Annons