Låtskrivaren nästan aldrig kvinna

Alla tre programledarna är kvinnor. Texten till det mest uppmärksammade bidraget, Mirakel, slår fast att ”kvinnan är det första könet”. Men bland låtskrivarna i Melodifestivalen dominerar männen fullständigt. Av de 352 låtarna sedan 2002 har endast fyra skrivits av enbart kvinnor, visar SvD:s sammanställning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Håll om mig av Ingela ”Pling” Forsman och Nanne Grönvall 2005, Trying to recall av Marie Lindberg 2007, Desperados av Pernilla Andersson 2011 och så i år Why am I crying av Aleena Gibson, Molly Sandén och Windy Wagner. De är de fyra undantagen som bekräftar regeln – i Melodifestivalen får de kvinnliga låtskrivarna spela andrafiolen.

Sedan Melodifestivalen gjordes om när Christer Björkman tog över 2002 har antalet låtar ökat från 10 till 32. Det innebär att 352 låtar nått tv-publiken de senaste elva åren. Av dessa har alltså 4 (!) skrivits av enbart kvinnor. Motsvarande siffra för männen är 232 låtar, medan 116 har skrivits av både män och kvinnor. I snitt per år har de kvinnliga låtskrivarna utgjort 15 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons