Albumet "A head full of dreams" är finalen på en 15 år lång musikalisk resa.
Albumet "A head full of dreams" är finalen på en 15 år lång musikalisk resa. Foto: Erik Mårtensson / TT
Perfect Guide

"Låtarna kommer till mig om natten"

Uppstoppade isbjörnar. Mindfulness som botemedel mot hjärtesorg. Låtar som kommer till en om natten. SvD Perfect Guide träffade Coldplay-sångaren Chris Martin inför nya albumsläppet och fick ett spirituellt samtal.

**I ett spanskt 1700-talsslott **i Silver Lake Hills i nordöstra Los Angeles har Coldplay samlats för ett avsked. En hedonistisk ceremoni: gothstatyer
grinar i skenet från brinnande stearinljus, blomsterkransar i poolen, uppstoppade djur och bankettsal med medeltidsdukade långbord.

Annons

Ingen är mer uppspelt än Chris Martin. Han skakar tass med en uppstoppad isbjörn, stryker ett rådjur över hornen och synar grundligt skelettet av ett dinosauriehuvud.

– Wow, titta på den här! Man har fraktat hit allt från National History Museum. Jesus, det här är galet.

De är här för att fira nya albumet "A head full of dreams". Finalen på en femton år lång musikalisk resa som resulterat i sju studioalbum, 80 miljoner sålda skivor, sju grammies och positionen som världens största band.

– Cirkeln som vi påbörjade för 15 år sedan blir sluten med det här albumet. Vi älskar det vi gör och bandet ska inte lägga ner. Men allt kulminerar här, det var här vi landade, detta är avslutningen på en resa, säger Chris Martin.

Resultatet är en samling låtar där storslagna popnummer samsas med sköra pianoballader. Chris Martin beskriver det som bandets ljusaste stund hittills.

– Det handlar om kärlek, acceptans och att omfamna allt som drabbar dig i livet, säger han. Vi sjunger om gemenskap, hopp och optimism. Vi har vant oss vid att alla inte gillar det vi gör och med det har det kommit en oerhörd frihetskänsla.

Albumet gästas av alla från Tove Lo och Beyoncé till Noel Gallagher och Barack Obama. Presidenten samplas när han sjunger ”Amazing grace”
under en minnesstund i kyrkan.

– Det fanns en historisk tyngd i det ögonblicket och låtens innebörd – att vara vilsen och hitta hem – betyder mycket för oss. Vi är väldigt tacksamma för att de gav oss tillåtelse att använda sången.

**
Har du några anekdoter från inspelningen av albumet?**

– Well, yeah. Vill du höra en?

Gärna.

– Det starkaste var när soulsångerskan Merry Clayton gästade oss. Hon kom in i en rullstol, hon är ju lite äldre, så det var inget konstigt. Hon var
full av liv och glädje och sjöng med oss. Mot slutet av dagen sa hon ”förresten, jag förlorade mina ben förra veckan”. Hon nämnde det inte på hela dagen. Jag tänkte ”Gud, det är sådana här människor vi vill
inspireras av”.

Coldplay är ett av världens störst band och Chris Martin beskriver nya albumet som deras ljusaste stund hittills.
Coldplay är ett av världens störst band och Chris Martin beskriver nya albumet som deras ljusaste stund hittills.

**Chris Martin komponerar **fortfarande låtarna ensam på kammaren. Band och gästartister bjuds in senare i processen.

– Låtarna kommer till mig mitt i natten; de kallar på mig om jag är öppen för dem, säger Chris Martin. Produktionen får anpassa sig efter låten. Är du inte exalterad över den där lilla stunden i sovrummet när du skriver melodin så spelar det andra ingen roll. Du kan addera alla kända människor i världen, men om du inte känner för låten blir det inte särskilt
bra.

Han förstår fortfarande inte hur en låt blir till.

– Det är fortfarande lika mystiskt och jag blir lika exalterad som tidigare.

Ingen kan förklara var en låt kommer ifrån. Har du en gåva där du kan skriva låtar är det fantastiskt, men du får aldrig ta åt dig äran. Jag tror att om du inte försöker ta åt dig äran så fortsätter låtarna att komma.

Skilsmässan från Gwyneth Paltrow drabbade honom hårt. Efter ett tio år långt äktenskap valde paret att gå skilda vägar 2014. Chris Martin berättar att han kände sig ”deprimerad och överväldigad” och att han ”inte såg på världen på ett sunt sätt”. Vändningen kom när en vän gav honom dikten "The guest house" av 1300-talspoeten Rumi.

– Den förändrade mitt liv. Dikten handlar om hur du hanterar negativa känslor och förklarar att varje känsla du känner är en gåva. Depressiva känslor är lika värdefulla som glada om du kan använda dem rätt. Dikten lärde mig att även de dåliga sakerna som drabbar dig kan omvandlas till välsignelser.

Numera praktiserar han den andliga läran sufism.

– Några av de lyckligaste människorna jag har träffat utövar mindfulness. De är tacksamma över exakt den platsen de befinner sig på, accepterar allting som det är och ser det som en välsignelse. Jag försöker fortfarande lära mig det, men det handlar om att leva i ögonblicket, lita på universum och inte fly från saker och ting.

Vid sidan om musiken har välgörenhetsarbetet blivit allt viktigare. Hela bandet engagerar sig i den globala kampanjen Fair trade.

Skilsmässan från Gwyneth Paltrow 2014 tog Chris Martin hårt. Han kände sig deprimerad, men vändningen kom när han fick läste dikten "The Guest House" av 1300-talspoeten Rumi.
Skilsmässan från Gwyneth Paltrow 2014 tog Chris Martin hårt. Han kände sig deprimerad, men vändningen kom när han fick läste dikten "The Guest House" av 1300-talspoeten Rumi. Foto: Colin Young-Wolff / TT / NTB Scanpix

– När vi involverar oss i Fair trade gör vi det inte för att vi musiker, utan för att vi är människor, säger han. Vi råkar bara vara artister och gör intervjuer där folk frågar oss om det. Om vi gör någon skillnad i världen?
Jag har ingen aning. Men vi hade engagerat oss även om vi jobbat på bank.

Uppväxt i Devon, England, inleddes karriären när Chris Martin träffade gitarristen Jonny Buckland på University College London. 2000 släppte Coldplay debutalbumet Parachutes och det följdes snabbt
av hits som ”Yellow”, ”In my place” och ”Fix you”. Chris Martin förklarar att han ständigt hittar nya knep för kreativiteten.

– Ett sätt är att ta papper och penna och skriva ner varenda tanke som kommer till ditt huvud under tolv minuter. Skriv ner det du tänker och släng sedan pappret direkt. Då blir du av med alla störande tankar och kan sätta dig och skriva låtar med ett rent sinne. Ett annat trick är att fasta, du blir fullständigt klar i huvudet. Jag brukar göra det en dag i veckan. Du sätter dig och skriver morgonen efter när du har ätit en tallrik cornflakes och världen är perfekt.

Närmast väntar en arenaturné som kommer ta bandet runt jorden med 20 spelningar i 14 länder. Den 3 juli passerar de Stockholm och Friends Arena.

– Konserterna kommer inte vara särskilt annorlunda mot vad vi gjort tidigare. Det blir våra bästa låtar så om du är ett Coldplay-fan kommer du älska det. Och om du inte gillar oss? Oroa dig inte, det är okej.

Maten är uppdukad, kandelabrarna tända. Det börjar bli dags att runda av. Jag frågar om hans meditationsstudier kommer till användning i
vardagen.

– När livet är tungt litar jag på att det kommer ordna sig, säger han. Jag flyr inte, jag stannar kvar, fortsätter kämpa och litar på att solen kommer gå upp så småningom.

Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Till Toppen