Antoon Geels:Låt yogans urtext tänja tankens muskler

Runt fem procent av Sveriges befolkning sägs ägna sig åt yoga. Men få utövare har förmodligen läst ”Yoga-sūtra”, som för snart 2 000 år sedan formulerade filosofin bakom denna form av meditation. Här delas vägen till total befrielse in i åtta stadier av försjunkenhet.

Under strecket
Publicerad

Calcutta-bor firar internationella yoga­dagen, som infaller årligen den 21 juni.

Foto: Debsuddha Banerjee/TT
Annons

Intresset för yoga är galopperande, inte bara i Sverige utan i hela västerlandet. Som sökord i Google får det hela 1,6 miljarder träffar. Populariteten underblåses av massmedierna och av det faktum att kändisar som Madonna, Jerry Seinfeld, Sting, Meg Ryan och många andra hör till utövarna. 

I Sverige har yoga blivit ett verb. ”Våga yoga!” skrev en reporter i Aftonbladet redan i november 2004. Träningen har blivit trendig. Yoga passar de flesta. Och nya typer av yoga skapas av entusiastiska introduktörer. Några exempel är vad som kallas bastuyoga eller bikram-yoga, som görs i 40 graders värme; medicinsk yoga; kundalini-yoga; power-yoga och hatha-yoga. I en artikel om de psykologiska effekterna av yoga, i senaste numret av Modern Psykologi (2/2019) sägs att runt fem procent av den svenska befolkningen ägnar sig åt yoga och att Bolagsverket har registrerat 260 yogacenter.

Annons
Annons
Annons