Sofia Ander:Låt vinet välja maten

Sofia Ander
Under strecket
Publicerad
Annons

Alltför ofta får vinet spela andrafiol – när det egentligen borde ha förstaplatsen vid podiet. Få skina, glänsa och spela ut hela sitt register. Nästan alltid väljer vi maten framför vinet.

Middagen är bokad och bestämd sedan länge. Råvarorna är inhandlade. Recept har googlats fram. Kanske har du till och med provlagat. Allt måste ju vara perfekt. Grytorna står framme och de rätta besticken och tallrikarna är dukade. Givetvis är maten viktig - äta måste man ju. Men vinet då, får det lika mycket omsorg, tid och googling? Varför inte vända på steken och låta vinet vara det som styr ingredienserna och vad som slutligen läggs på tallriken?

Ibland tror jag att vi gör det alldeles för krångligt. Mat och vin i kombination kan vara en hel vetenskap. Åtminstone om man äter på den danska toppkrogen Noma där experimentlustan flödar. Men hur många har egentligen varit där? Jag har det inte. Och jag är inte på väg heller. Jag föredrar när maten inte är en vetenskap. När vinet går före maten och harmoniserar med den. Det kanske förklarar varför Noma har ett juicepaket för 1000 danska kronor till sin genomarbetade avsmakningsmeny. Vinet får återigen spela andrafiol. 

Annons
Annons

Min mening är inte att lägga skugga över Michelinrestaurangerna och dess hårt arbetande restauratörer. Jag älskar att gå på krogen! Fast på hemmaplan skadar det inte att skala ner ambitionerna lite. Det är inte nödvändigt att ha de senaste rökmaskinerna eller skapa ost på bröstmjölk som en krog i New York gjort. Eller strössla maten med svartmyror som på Noma. Då är maten och måltiden en vetenskap och en annan typ av upplevelse. Och det ska den få vara. 

På hemmaplan ska man ha roligt. Och det ska framför allt vara gott. Laga maten efter din egen förmåga och ambitioner. Med de köksredskap du har och inte minst den budget du har för råvarorna och för vinet.

Åter till vinet.

Låt den styra din middag. Det är inte så krångligt alla gånger. Jag har ätit många menyer med kombinerade vinpaket och varit mäkta imponerad. Lika imponerad och lycksalig har jag varit över det enkla också. Över det saltstänkta och svala vinet till en vongole under en parasoll i Italien. Med en fyllig Rioja till grillad chorizo mitt ute på ett vinfält. Ibland har även de mest otippade kombinationerna varit mest överraskande. Som Amarone till Janssons frestelse. Japp, ni läste rätt.

Hemligheten ligger många gånger i att ett gott vin kommer smaka bra till maten. Särskilt om de har samma ursprung. Men valet är fortfarande ditt. Ett glas ung och rivig nebbiolo till en räkmacka ger dig ingen bra chans att nå vinhimlen. Tryffelpasta till samma vin blir bättre. Men viktigast är att just du blir nöjd. Och att du gjorde vinvalet först. Låt vinhimlen vänta.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons