Annons

Låt vanliga ryssar slippa visum till Sverige

Om Sverige och EU inför visumfrihet för vanliga ryssar vore det viktigt såväl för att kunna stötta det ryska civilsamhället men även för att visa solidaritet med de stora delarna av det ryska folket som inte håller med Putin, skriver Robert Hannah (FP) och Ksenia Vakhrusheva, Yabloko.

Publicerad

De senaste åren har Ryssland under Vladimir Putin och hans maktparti Enade Ryssland fallit tillbaka till att åter bli en auktoritär stat som väljer att invadera fredliga grannländer. Putins aggressivt nationalistiska regim har ett visst folkligt stöd men det går inte att blunda för att makten behålls genom återkommande valfusk, politiska rättegångar, fängslande av oppositionella och kontroll av pressen. Regimen är därför lika illegitim som invasionen av Ukraina.

Men alla politiska krafter i Ryssland är inte genomruttna. Pussy Riot, det civila samhället och flera politiska partier kämpar i extrem motvind mot den ryska staten. Det är nu dags för Sverige och EU att göra något konkret för att stötta Rysslands goda och demokratiska krafter för att vända utvecklingen i hela regionen i en fredlig riktning. Det ryska folket får inte straffas för Putins brott. Med tanke på den nationalism och mediepropaganda som råder i landet kommer ryssarna sannolikt att svälja Putins agenda om man isoleras från omvärlden.

Annons
Annons
Annons