Annons

”Låt Stockholm gå före med privat arbetsförmedling”

Andreas Hatzigeorgiou och Stefan Westerberg.
Andreas Hatzigeorgiou och Stefan Westerberg. Foto: Christian Gustavsson, pressbild

Regeringen bör låta huvudstadsregionen och storstäderna agera isbrytare, och visa vägen för en ny arbetsförmedling. På så vis kan kompetenskrisen attackeras där den är som värst och där störst möjlighet för privata aktörer att axla ansvaret finns. Det skriver Andreas Hatzigeorgiou och Stefan Westerberg, Stockholms Handelskammare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar på rekordmånga vakanser och att Sverige har gått från kompetensbrist till kompetenskris. Matchning måste nu bli bättre och kompetensutvisningarna upphöra. Vi ställer oss bakom att ett nytt system där fristående aktörer får spela en större roll, men föreslår att systemskiftet mot en ny kompetensmodell med professionella företag i centrum införs etappvis.

Winston Churchill lär ha sagt att en kris aldrig bör ”slösas bort”. Nu befinner sig Sverige och särskilt storstäderna i en kompetenskris. Stockholm har 23 procent av Sveriges befolkning men hela 40 procent av alla vakanser. Företagen skriker efter arbetskraft och de tomma stolarna motsvarar ungefär ett helt fullsatt Globen. Vi beräknar att den dåliga matchningen på arbetsmarknaden har lett till att 30 000 personer i Stockholms län är arbetslösa helt i onödan. Det är 30 000 människor som inte får komma till sin rätt. Om matchningen hade varit bättre hade Stockholms läns bruttoregionalprodukt varit 18 miljarder kronor högre. Det är pengar som hade kunnat gå till infrastruktur, polis, försvar eller till välfärden.

Annons
Annons
Annons