Annons
X
Annons
X

Låt Snowden få ta emot sitt pris!

Edward Snowden behöver ett visum och ett skydd mot utlämning till USA. Om Sverige låter honom resa in på ett säkert och fritt sätt för att ta emot sitt pris imorgon så kommer andra länder att följa vårt exempel. Det skriver Ole von Uexkull, Right Livelihood Award Foundation.

[object Object]
Edward Snowden. Foto: GUARDIAN/TT

BRÄNNPUNKT | RIGHT LIVELIHOOD-PRISET

Vi är medvetna om att det här fallet bara till 10 procent handlar om juridik – och till 90 procent om politik.
Ole von Uexkull

I morgon delar vi ut Right Livelihood-priset till Alan Rusbridger, Asma Jahangir, Basil Fernando och Bill McKibben i riksdagen. Den femte pristagaren kan inte vara med: Edward Snowden är anklagad i USA för spioneri och stöld av regeringens egendom. Om Sverige skulle utlämna honom riskerar han att fängslas och tystas ned – i 30 år eller mer.

Edward Snowden har gjort världen en stor tjänst genom att avslöja den massövervakning som NSA och andra säkerhetstjänster genomför i strid med det fjärde tillägget i den amerikanska konstitutionens berömda ”Bill of Rights”. Han har gjort oss uppmärksamma på att massövervakning är ett problem som på inget sätt är begränsat till NSA eller USA. Med den allt enklare och billigare digitala övervaknings- och lagringstekniken är detta ett globalt hot mot alla människors personliga integritet.

Annons
X

**Vårt pris till **Edward Snowden har väckt några negativa reaktioner men det positiva stödet överväger klart. Politiker från alla de etablerade riksdagspartierna har gratulerat oss till valet. Detta trots de osanningar och anklagelser som sprids med avsikten att misskreditera honom:

• Att hans avslöjanden skulle hjälpa terrorister och försätta underrättelsepersonal i fara.

Sanningen är att han var extremt noga med vilket material han avslöjade för att just undvika detta. Dessutom har han helt överlåtit besluten om vad som skall publiceras till mycket seriösa journalister.

• Att han skulle samarbeta med Ryssland, Kina eller annan främmande makt.

Sanningen är att han gav alla dokument till journalisterna innan han skulle resa från Hongkong till Ecuador (och blev strandsatt i Moskva när amerikanerna drog in hans pass).

• Att han ska komma hem till USA och möta rättvisan ”som en man” (Joe Biden).

Faktum är att han i en rättegång för spionerianklagelser inte ens får nämna varför han gjorde det han gjorde, nämligen för att värna en högre rättsprincip: det fjärde tillägget till USA:s konstitution.

Det svenska folket stödjer Edward Snowden: i en opinionsundersökning bland 1003 svenskar som IPSOS har genomfört i uppdrag av Right Livelihood Award Stiftelsen tycker 4 av 5 (av de 66 procent som har en uppfattning i frågan) att det var rätt av honom att göra sina avslöjanden och 3 av 4 (av de 55 procent som har en uppfattning i frågan) tycker att han bör ges möjlighet att komma till Stockholm och ta emot priset.

Att ta emot priset personligen är något som Edward Snowden också vill. Det enda han behöver är ett visum och ett skydd mot utlämning. Han får många inbjudningar till olika länder och det är sannolikt att om Sverige låter honom resa in på ett säkert och fritt sätt så kommer andra länder att följa vårt exempel. Då får han tillbaka en viss resfrihet och behöver inte vara instängd i Ryssland.

När det gäller skydd mot utlämning så har Edward Snowden lagen på sin sida: Det brott han står anklagad för, spioneri, är ett så kallade politiskt brott och det finns i utlämningsavtalet mellan Sverige och USA ett förbud mot att utlämna personer för politiska brott. Men vi är medvetna om att det här fallet bara till 10 procent handlar om juridik – och till 90 procent om politik. Ahmed Agiza och Mohammed Alzery hade också rätten på sin sida, men det hjälpte inte när Sverige efter amerikanska påtryckningar avvisade dem till tortyren i Egypten i december 2001.

Så det krävs en politisk vilja för att Edward Snowden ska få ta emot sitt pris i Sverige. Svenska folket har en tydlig uppfattning i frågan. Jag litar på att regeringen accepterar och agerar efter den.

OLE VON UEXKULL

Executive Director, Right Livelihood Award Foundation

Mer debatt om integritet:

Läs även

Annons
Annons
X

Edward Snowden.

Foto: GUARDIAN/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X