Låt skolor få göra undantag

Ändra lagen så att skolor vid enstaka tillfällen kan göra undantag från regeln om en icke-konfessionell utbildning. Skolavslutningar måste kunna firas i kyrkan utan att föregås av uppslitande diskussioner, skriver civilminister Stefan Attefall (KD).

Under strecket
Publicerad

Kravet på frihet från religiösa inslag i undervisningen får inte leda till en fullständig beröringsskräck för våra kristna traditioner, skriver Stefan Attefall (KD) som vill se en lagändring så att skolavslutningar även i framtiden kan firas i kyrkor.

Foto: MONS BRUNIUS/SCANPIX
Annons

I juni sjungs studentsånger, blommor delas ut och barnen längtar efter sitt sommarlov. Men lika självklart som att barnen får sommarlov så kommer även diskussionen om skolavslutningar i kyrkan. Skolverket uppmanar som vanligt rektorer till eftertänksamhet och försiktighet när det gäller att planera skolavslutningen, för ingen ska ”riskera att bli påverkad när det gäller politik eller religion”.

Det är en lovvärd hållning kan man tycka. Men den senaste tiden har Skolverkets tolkningar börjat likna hårklyverier och en nitisk jakt på ord och psalmer som kan uppfattas som religiösa och därmed riskerar att indoktrinera våra barn. ”God bless you”, en fras som USA:s presidenter nästan alltid avslutar sina tal med, är i det mångkulturella Amerika okontroversiellt. Men i Sverige är bara tanken på att en offentlig företrädare skulle önska detsamma hårresande.

Annons
Annons
Annons