Annons

Låt privata aktörer förmedla jobben

Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb – inte administrera arbetslöshet. Nu måste det till en genomgripande reformering som skapar större drivkrafter att hjälpa människor till arbete. Det skriver Andreas Carlson (KD), talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Under strecket
Publicerad

Att Arbetsförmedlingen inte fungerar tillräckligt effektivt har varit känt länge. Sedan 2007 har 18 miljarder som staten anslagit till Arbetsförmedlingen inte nyttjats för jobbskapande åtgärder, utan betalats tillbaka till staten. Riksrevisionen riktar kritik mot att flera arbetsförmedlingskontor inte bedriver effektiv verksamhet. Medborgarnas nöjdhet med myndighetens service är låg. Arbetsförmedlingen ligger i botten av kundnöjdhetslistan i en jämförelse mellan 13 myndigheter, som Svenskt Kvalitetsindex årligen genomför.

Samtidigt är arbetslösheten – främst den höga ungdomsarbetslösheten – en av våra största samhällsutmaningar. Det är ett problem för alla de ungdomar som vill ha jobb men som inte får ett jobb och som förhindras att förverkliga viktiga livsmål. Arbetslöshet och utanförskap hos unga riskerar att leda till stora sociala problem. Hälsoproblem eller att den unge utvecklar en destruktiv livsstil är risker som följer med utanförskap i unga år. Inte minst därför måste förmedlingsverksamheten förbättras.

Annons
Annons
Annons