Annons

Låt oss undvika det omvända Ådalensyndromet

Att ”säkra polisstationer” finns inte som uppgift i militära reglementen, men om ett militärt förband får ordern att ta och försvara en position i bebyggelse kan det se ut så här. 
Att ”säkra polisstationer” finns inte som uppgift i militära reglementen, men om ett militärt förband får ordern att ta och försvara en position i bebyggelse kan det se ut så här.  Foto: Alexander Gustavsson/Combat Camera/Försvarsmakten

David Bergman, om vikten av att minska på krigsretoriken och i stället ge Polismyndigheten de resurser och det lagstöd som behövs för brottsbekämpning och låta Försvarsmakten försvara landet.

Under strecket
Publicerad

Det har kallats för Ådalensyndromet, en överdriven rädsla att använda militära förband inom landet i fredstid. Med tiden har fobin bedarrat och samarbeten kommit igång. Men nu verkar pendeln slagit över och det omvända börjat inträffa: Ett omvänt Ådalensyndrom där militär personal får dämpa en politisk iver från vissa grupper att sätta in Försvarsmakten mot vår egen befolkning. 

2018 lade 20 moderata riksdagsledamöter fram en motion som förespråkade att använda Försvarsmakten för att bistå polisen i särskilt utsatta områden. SD:s partiledare uttalade under en riksdagsdebatt sin vilja att ”förklara krig” mot den organiserade brottsligheten och statsministern kommenterade i ett pressat ögonblick att det inte var hans första alternativ men att han inte uteslöt att sätta in militär. 

Annons
Annons
Annons