Annons
X
Annons
X

Låt mobilen bli guide i skogen

På barnvagnsslingan i Tyresta nationalpark går det att använda sig av mobiltelefonen som guide. Man ringer ett nummer, slår in en kod och sedan berättar en röst om platsen man står på.

Vid parkeringsplatsen i Tyresta by startar en 5 kilometer lång slinga, som är lämplig speciellt för dem som har med sig barnvagn och små barn. Stigen är inte särskilt kuperad, så det går ganska snabbt att ta sig runt. För den som vill stanna till lite längre och lära sig mer om platsen är det nu möjligt att få en mobil vägledning genom telefonen.

På åtta olika punkter längs med vandringsleden kan man låta sig guidas på plats genom att ringa upp ett telefonnummer och knappa in koden för just den punkt där man befinner sig. En förinspelad röst berättar då om platsen, till exempel gammelskogen och skogsbäcken:

”Där du just nu står var det faktiskt öppen mark i mitten av 1800-talet, och skogen har vuxit upp sedan dess... på våren, när grundvattnet står högt, brusar det fram mycket vatten i bäcken... i gamla tider var den här bäcken mycket viktig... den gav vatten till Tyresta by och till och med vattenkraft.”

Annons
X

Man kan även lära sig mer om bofinken, hur sälkobbar blev gammelskog, ett märkligt stenröse och vad en urskog egentligen är för något.

Ring naturen - mobil naturvägledning i Tyresta tyresta.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X