Låt män skaffa barn utan kvinnor

Självklart ska kvinnor få skaffa barn utan en man, och detsamma bör gälla för män som längtar efter barn. Det viktigaste för barnet är att vara önskat och älskat. Hur många föräldrar det har eller vilket kön dessa har spelar ingen roll, skriver debattören Carlos Rojas.

Under strecket
Publicerad

Det är mycket svårare för män att adoptera om de inte har en relation med en blivande medförälder. Varför det? undrar Carlos Rojas, här med ena sonen.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

Jag hör till dem som inte tycker att barn behöver en pappa. Det känns relevant att reda isär begreppen nu, i det pågående samtalet om kvinnors rätt att skaffa barn genom insemination utan en medförälder (se Idagsidans pågående serie).

Ett av argumenten mot insemination har varit att barn behöver en pappa. Det har bland annat relaterats till forskningen som visar att barn som blivit övergivna av sina pappor i högre grad blir våldsamma eller kriminella. Ingen vet ens längre vilken forskning som kom fram till det, men det är såklart en större risk att ha en stor sorg som grundplattai livet om en förälder lämnat en.

Annons
Annons
Annons