Annons

Fredrik Sjöberg:Var ska gränsen dras när vi rensar i vår historia?

Karl XII i Kungsträdgården. En staty att ta bort, enligt Expressens Jens Liljestrand.
Karl XII i Kungsträdgården. En staty att ta bort, enligt Expressens Jens Liljestrand. Foto: Mikael Damkier /IBL

Kravallerna i Charlottesville har fått svenska debattörer att vilja rensa gatubilden på ”opassande” statyer – som Karl XII i Kungsträdgården. Vem vågar ta första spadtaget? frågade Jens Liljestrand i Expressen. SvD:s Fredrik Sjöberg är kritisk till denna moraliska utrensning av vår historia.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vad sägs om att göra Carl Bildt till staty?

Foto: Claudio Bresciani/TT

Raoul Wallenberg, den enda som blir kvar efter bildstormen? Här som staty i London.

Foto: Alamy/IBL

Vi smålänningar har alltid haft svårt för Gustav Vasa. Anledningen är hans behandling av Nils Dacke. När jag i slutet av 1970-talet började studera i Lund, och av naturliga skäl anslöt mig till Smålands nation, fick jag redan dag ett lära mig att Nils Dacke var så nära Che Guevara man kunde komma i Sverige, vilket på den tiden var en svårslagen hedersbetygelse.

Därför har jag viss förståelse för Jens Liljestrand, som i Expressen (17/8) påminner om kungens orättfärdiga behandling av Dacke och hans familj. Ja, av hela Småland. Ändå ställer jag mig tveksam till den botgöring Liljestrand antyder; att riva, gömma eller åtminstone indignerat uppröras över alla minnesmärken som finns i åminnelse av Gustav Vasa.

Annons
Annons
Annons