Annons

Fredrik Sjöberg:Var ska gränsen dras när vi rensar i vår historia?

Karl XII i Kungsträdgården. En staty att ta bort, enligt Expressens Jens Liljestrand.
Karl XII i Kungsträdgården. En staty att ta bort, enligt Expressens Jens Liljestrand. Foto: Mikael Damkier /IBL

Kravallerna i Charlottesville har fått svenska debattörer att vilja rensa gatubilden på ”opassande” statyer – som Karl XII i Kungsträdgården. Vem vågar ta första spadtaget? frågade Jens Liljestrand i Expressen. SvD:s Fredrik Sjöberg är kritisk till denna moraliska utrensning av vår historia.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vi smålänningar har alltid haft svårt för Gustav Vasa. Anledningen är hans behandling av Nils Dacke. När jag i slutet av 1970-talet började studera i Lund, och av naturliga skäl anslöt mig till Smålands nation, fick jag redan dag ett lära mig att Nils Dacke var så nära Che Guevara man kunde komma i Sverige, vilket på den tiden var en svårslagen hedersbetygelse.

Därför har jag viss förståelse för Jens Liljestrand, som i Expressen (17/8) påminner om kungens orättfärdiga behandling av Dacke och hans familj. Ja, av hela Småland. Ändå ställer jag mig tveksam till den botgöring Liljestrand antyder; att riva, gömma eller åtminstone indignerat uppröras över alla minnesmärken som finns i åminnelse av Gustav Vasa.

Vad sägs om att göra Carl Bildt till staty?

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 2

Raoul Wallenberg, den enda som blir kvar efter bildstormen? Här som staty i London.

Foto: Alamy/IBL Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons