”Låt kritiken bli startskott för en ny strategi”

Coronakommissionens ordförande Mats Melin och socialminister Lena Hallengren vid den digitala presskonferensen i samband med kommissionens delbetänkande den 15 december.
Coronakommissionens ordförande Mats Melin och socialminister Lena Hallengren vid den digitala presskonferensen i samband med kommissionens delbetänkande den 15 december. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Coronakommissionens första betänkande bör bli startskottet för en ny svensk strategi där vetenskapen ges ett betydligt större utrymme. Det skriver Finn Nilson och Mikael Granberg vid Centrum för forskning om samhällsrisker.

Under strecket
Publicerad
Annons

För ganska exakt tio månader sedan hade covid-19 tagit sig in i Sverige och en allmän smittspridning var ett faktum. Sjukdomen var ny och okänd och i en debattartikel i SvD den 19:e mars påtalade vi vikten av att Sverige av just den anledningen skulle anamma försiktighetsprincipen för att förhindra omfattande sjukdomsfall, stor påverkan på sjukvården och många dödsfall. När debattartikeln publicerades hade 11 personer omkommit till följd av covid-19. I dag har över 7 700 dödsfall med bekräftad covid-19 registrerats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons