Annons

Rädda svenska universitet från pk-ismen

”Tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.” Citatet över ingången till aulan i Uppsala universitet kommer från Thomas Thorild – exakt vad han menade har diskuterats.
”Tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.” Citatet över ingången till aulan i Uppsala universitet kommer från Thomas Thorild – exakt vad han menade har diskuterats. Foto: Fredrik Persson/TT

KULTURDEBATT | Trygga rum, politisk korrekthet och studentprotester har blivit allt vanligare på universiteten i USA och Storbritannien, men ideologiseringen möter motstånd. Nu måste svenska konservativa och högerliberala akademiker ta sitt ansvar för att samma negativa utveckling inte ska ske här.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vissa av universiteten har kommit att betrakta intellektuell verksamhet som ett politiskt projekt , vilket bäddat för att öppna akademin mot att bli en plats för ”politiskt goda handlingar”. Det menar artikelförfattaren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Just nu pågår en välbehövlig motoffensiv mot universitetens allt mer politiserade klimat, där triggervarningar, säkra zoner och studentprotester blivit ett inslag på många universitet, särskilt i USA och Storbritannien. Vad beror det på att unga studenter eftersträvar det politiskt korrekta? Varför vill man inskränka tankefriheten? Och hur bör en opposition mot rådande situation formeras för att få gehör?

Jonathan Haidt, socialpsykolog vid New York University och framstående skribent i frågor som rör hur akademin ska kunna vara en plats för konstruktiv oenighet, har nyligen publicerat ”The coddling of the American mind” tillsammans med advokaten och författaren Greg Lukianoff. De lanserar begreppet ”tryggism” för att kunna ta ett bredare grepp på fenomenet med trygga rum, politisk korrekthet, polarisering och protester.

Annons
Annons
Annons