Annons

Ivar Arpi:Låt inte tiggeriet normaliseras

Moderaterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud. En majoritet av svenska folket tycker likadant.
Moderaterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud. En majoritet av svenska folket tycker likadant. Foto: Emil Langvad/TT
Under strecket
Publicerad

I nästan tio år har romerna från Bulgarien och Rumänien kommit till Sverige för att tigga. Det finns i grunden två frågor. Kan vi integrera dem i det svenska samhället? Nej, troligen inte, givet erfarenheterna hittills. Kan vi få bort tiggeriet från våra gator? Ja, men inget har hittills gjorts som har haft någon märkbar effekt. Moderaternas nya förslag om ett nationellt tiggeriförbud läggs mot bakgrund av åratal av misslyckanden.

Först måste det bli sagt, det finns ingen lösning på problemet med tiggarna i Sverige. Inte om man med lösning menar en bestående förändring – jobb, utbildning, delaktighet – för dem som kommer till Sverige för att tigga. För det första är romerna – det rör sig främst om romer från Bulgarien och Rumänien – inte svenska medborgare. Rent juridiskt är de inte vårt ansvar, utan deras hemländers. Moraliskt är deras situation inte bara andras, utan även deras eget ansvar. Tiggarna är inte intresserade av något svenskt medborgarskap, utan av pengar som de tar med sig hem igen. Detta gör frågan mer komplex än vad de som endast vill prata om fattigdom låter påskina. Hade det rört sig om fattiga svenska medborgare hade vi haft fler valmöjligheter.

Annons
Annons
Annons