Erika Hallhagen:Låt inte SD vara det enda skälet att rösta i kyrkovalet

Centerpartiets ledare Annie Lööf förtidsröstar på Sofia församlings expedition i Stockholm.
Centerpartiets ledare Annie Lööf förtidsröstar på Sofia församlings expedition i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi talar om en kyrka som vid varje sammankomst samlar in pengar till behövande och utgör en fristad för dem som ingen annan bryr sig om. Det finns fler anledningar att bry sig om kyrkovalet än taktikröstning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi låg på varsin säng jag och mormor. Läste kvällsbön som vanligt. Den om ängeln som går kring vårt hus. Innan ”Gud som haver” hindrade jag mormor. Jag hade svårt för slutet: ”Den Gud älskar lyckan får.” Tyckte att det dels var svårt att utröna om det betydde att den som Gud älskar blir lycklig, eller om den som älskar Gud blir lycklig. Troligen det sistnämnda, men i vilket fall var det orättvist, för det innebar ju att de som inte kände till Gud inte skulle uppnå den där så högt åtrådda lyckan. Mormor lyssnade och höll med där på andra sidan rummet. Vi kom fram till att ”Du förbliver Fader Vår” var ett bättre slut.

Jag tänker ofta på det där när människor i min närhet, i synnerhet nu inför kyrkovalet, ger uttryck för sin ambivalens inför Svenska kyrkan. Många av dem säger att de inte har röstat tidigare, att de gått ur kyrkan, men att de nu inför hotet om att SD försöker vinna mark, känner sig nödgade att gå med igen. Någon är emot religion – ”hur många krig har inte startats i religionens namn?” – en annan har ingen lust att betala för ett rum som hen inte nyttjar, nån gick ur i vredesmod i samband med Ekots granskning om att anställda åkt på lyxresor på kyrkans bekostnad.

Annons
Annons
Annons