Annons

”Låt inte piraterna förstöra Dreamhack!”

Piraterna håller kvar Sverige i digital stenålder genom att sabotera övergången till lagliga digitala tjänster. Nu riskerar även Dreamhack, som är en tydlig manifestation av och för digital kultur, att förstöras av piraterna.

Det skriver Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Publicerad

Dreamhack är den tydligaste manifestationen av och för digital kultur, en i allt väsentligt positiv samhällsomvandling. Digitaliseringen innebär att murarna mellan skapare och mottagare rasar, alla får tillgång till verktygen att skapa och sprida sina uttryck – sådant som tidigare varit kostsamt och förbehållet vissa yrkeskårer. Publiken kan delta i skapandet, vår syn på kultur förändras, liksom villkoren för många branscher, inte minst dataspelsbranschen.

Spelare som arrangerar egna tävlingar, skapar webbsajter och forum om dataspel eller gör egna banor och figurer till sina favoritspel är exempel på hur digitala användarkulturer tar sig uttryck. Den här demokratiseringen blandas ibland ihop med piratkopieringen som exploderat genom fildelningsnätverken. Att sprida sina egna uttryck är en sak, att utan tillstånd sprida någon annans är något helt annat. Det har inget med användarkultur att göra – det är snarare en parasitkultur, man åker snålskjuts på de som gör rätt för sig.

Annons
Annons
Annons