Annons
X
Annons
X

Låt inte piraterna få uppkoppling

Både att driva illegala fildelningstjänster och att förse dem med internetuppkoppling är olagligt, förklarade HD i februari. Ändå fortsätter Pirate Bay och andra att dra in pengar genom att utnyttja vårt arbete, skriver sju producenter och regissörer.

Vi uppmanar de svenska aktörerna att stänga sina internetuppkopplingar till Pirate Bay och andra illegala sajter, skriver sju producenter och regissörer.

Vi uppmanar de svenska aktörerna att stänga sina internetuppkopplingar till Pirate Bay och andra illegala sajter, skriver sju producenter och regissörer. Foto: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | PIRATE BAY

Vi vill hålla på med film, inte med juridik. Men vi tänker inte stillatigande stå bredvid och se på när Pirate Bay och andra illegala fildelningstjänster fortsätter att dra in pengar genom att utnyttja vårt arbete. Genom Högsta domstolens beslut i februari blev det slutgiltigt bekräftat att verksamheten är olaglig. Och inte bara det; även den som levererar internetuppkoppling till en illegal tjänst kan dömas både till fängelse och stora skadestånd. Senast i oktober i år bekräftade finländska Högsta domstolen att Pirate Bay ska blockeras i Finland. Här i Sverige fortsätter den illegala verksamheten som om inget hänt.

Sverige har länge varit ett näste för olika pirattjänster. Det är ingen slump att över hälften av världens tio mest populära bittorrenttjänster har haft kopplingar hit. Det är svårigheten att försvara sin upphovsrätt parat med internetleverantörer som är villiga att serva illegala fildelningstjänster som möjliggjort detta.

Fortfarande frodas mytbilden att de som skapar de illegala tjänsterna på nätet verkar för informationsfrihet, att de är riddare i kampen för yttrandefrihet, frontsoldater mot korruption och censur, det fria ordet främsta företrädare. Ingenting kunde vara mer fel. Det handlar i stället om personer som medvetet begår brott för sin egen vinning. I samband med rättegången mot Pirate Bay visade revisionsbyrån Grant Thornton att Pirate Bay omsatte 5 miljoner kronor på annonsintäkter under ett år. Kammaråklagaren Håkan Roswalls förundersökning hade en siffra på 19 miljoner kronor.

Annons
X

I dag finns det nära 6 miljoner registrerade användare på Pirate Bay. Det är nästan en femtondubbling sedan 2005 då de registrerade användarna var runt 400000. Ett mycket försiktigt antagande är att annonsintäkterna åtminstone fördubblats under den här perioden. Då talar vi om inkomster i storleksordningen 38 miljoner kronor per år. Det är inte bara Pirate Bay som tjänar på detta. Det gör också internetleverantörerna som kopplar upp de illegala tjänsterna mot internet.

Internetleverantörerna har hittills lyckats agera i skymundan av de ansvariga för de illegala fildelningstjänsterna. Men internetleverantörerna är förstås nyckelspelare. Utan deras agerande fungerar inte de illegala tjänsterna. Vi hade hoppats att de svenska aktörerna skulle stänga sina internetuppkopplingar till Pirate Bay och andra illegala sajter efter Högsta domstolens beslut i februari. Men det har de inte gjort. Det verkar inte bättre än att de tänker fortsätta på denna bana fram till en domstol tvingar var och en av dem att sluta.

För oss är det däremot inte ett alternativ att låta detta fortgå. Det är våra möjligheter att skapa intressanta och spännande filmprojekt som förstörs. Skadan drabbar alla filmkreatörer från regissörer, dramatiker, författare, skådespelare, producenter, ljudtekniker, ljussättare, scenografer, dramaturger, filmare, klippare och scriptor till skapare av specialeffekter. Möjligheterna för legala alternativ att lyckas påverkas förstås också.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi vill inte använda vår energi till att driva domstolsprocesser och vi slutar därför som vi började med att poängtera att vi vill jobba med film och inte med juridik. Därför uppmanar vi alla internetleverantörer att sluta förse de illegala tjänsterna med uppkoppling. Ni har ett ansvar för ett lagligt internet, ta det!

  ANDERS BIRKELAND

  producent

  JOHAN BRISINGER

  regissör och manusförfattare

  JOAKIM HANSSON

  producent och manusförfattare

  TOMAS MICHAELSSON

  producent

  ANDERS NILSSON

  regissör och manusförfattare

  KJELL SUNDVALL

  regissör och manusförfattare

  FREDRIK WIKSTRÖM NICASTRO

  producent och manusförfattare

  Annons
  Annons
  X

  Vi uppmanar de svenska aktörerna att stänga sina internetuppkopplingar till Pirate Bay och andra illegala sajter, skriver sju producenter och regissörer.

  Foto: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X