Annons

”Låt inte Kubas regim få strunta i demokrati”

Anders L Pettersson och Erik Jennische, Civil Rights Defenders.
Anders L Pettersson och Erik Jennische, Civil Rights Defenders. Foto: David Lagerlöf, Pressbild, Ramon Espinosa/AP

Vilken sida står den svenska regeringen och riksdagen står på; de kubanska människorättsförsvararnas eller den kubanska regeringens? Det frågar Anders L Pettersson och Erik Jennische, Civil Rights Defenders, efter turerna kring avtalet mellan EU och Kuba.

Under strecket
Publicerad

I dagarna mottog Margot Wallström ett brev från 391 kubanska människorättsförsvarare i vilket de ställer sig bakom den svenska regeringens beslut i juni att – som de uppfattar det – inte godkänna EU:s avtal med Kuba. Deras uppmuntran föranleddes av att regeringen i juni drog tillbaka sin proposition om godkännande av avtalet från riksdagen. Tillbakadragandet gav mycket positiva reaktioner hos de kubanska människorättsförsvarare, demokratiaktivister, oberoende journalister och kulturutövare vi samarbetar med.

Vad de 391 kubanska brevskrivarna inte visste var att regeringen bara några veckor efter att den dragit tillbaka propositionen, skickade den tillbaka till riksdagen igen, i princip helt utan ändringar. Frågan vi ställer oss nu är vilken sida den svenska regeringen och riksdagen står på; de kubanska människorättsförsvararnas eller den kubanska regeringens?

Annons
Annons
Annons