Annons
X
Annons
X

Låt inte islamofobin ta fart

I samband med att de hemska bilderna av ISIL:s framfart sprids kan vi med oro konstatera att hatet och islamofobin mot Sveriges muslimer också tar fart, skriver integrationsminister Erik Ullenhag, Bejzat Becirov, Haider Ibrahim och Abdi Aziz Gedi.

[object Object]
Flyende kristna i Irak som har tagit sin tillflykt till St Joseph-kyrkan i Arbil, norra Irak. Foto: KHALID MOHAMMED/AP

BRÄNNPUNKT | TERRORISM

Vi vill stå upp för ett öppet och tolerant Sverige där ingen kollektivt skuldbeläggs.

Kyrkklockorna i Mosul ringer inte mer. De har ringt i över 1 700 år. ISIL:s terror leder till attacker mot kristna och deras heliga byggnader jämnas med marken. Men ISIL:s skräckvälde drabbar även andra som inte anses rätttänkande såsom andra muslimer, till exempel shiamuslimer, liksom minoriteten yazidier. Människor mördas, kidnappas och förföljs. De tvingas från sina hem och ISIL försöker också att utplåna spåren av deras historia. Vi är många som chockeras och förfasas över den brutalitet vi nu ser i delar av Mellanöstern.

**I samband med att **de hemska bilderna av ISIL:s framfart sprids kan vi med oro konstatera att hatet och islamofobin mot Sveriges muslimer också tar fart. Negativa och stereotypa bilder av muslimer har spridits allt sedan terrorattackerna i New York 2001 men får förnyad styrka i och med ISIL:s övergrepp.

Annons
X

Muslimer skildras ofta i en negativ kontext, till exempel i samband med våldsamheter och kvinnoförtryck. Och framför allt är det populistiska, främlingsfientliga och rasistiska partier i Sverige och Europa som levererar de förenklade budskapen. Islam och muslimer ses som ett hot. Myter sprids om hur muslimer har som plan att ta över Europa, bland annat genom att föda många barn. Islam beskrivs som en primitiv religion som anses omöjlig att kombinera med demokrati.

Denna intoleranta syn klumpar ihop muslimer till ett kollektiv där alla personer med muslimsk bakgrund anses dela samma kultur och samma åsikter. Utifrån den logiken hålls svenska muslimer ansvariga för våldet som ISIL står för.

**Det är med skräck **vi följer det som sker i Irak och vi vill visa vår solidaritet med alla de som de senaste månaderna utsatts för skoningslöst våld och fördrivits från sina hem av terrorister. Fördömandet från internationellt håll inklusive från muslimskt håll är tydligt och klart: ISIL:s attacker måste få ett slut. Alla vi som tror på demokrati och mänskliga rättigheter har ett ansvar att fördöma terrorismen och motverka att människor dras till extremism.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi är också djupt oroade över att det finns svenska unga män och kvinnor som väljer att lämna Sverige för att delta i stridigheter i Irak och i Syrien på terrorstämplade organisationers sida. I debatten hörs nu röster som menar att vi inte ska fokusera för mycket kraft på att hindra att svenskar åker för att kriga i Syrien eller Irak. En sådan attityd är farlig då det är på riktigt att unga svenskar åker för att kriga med terrorister.

  Vi måste gemensamt, det offentliga och det civila samhället, göra vad vi kan för att inte fler unga ska fångas av extremisternas förenklade och farliga världsbild. Flera krafter måste verka tillsammans för att förhindra att dessa unga människor förstör både sitt och andras liv.

  **Vi vill stå upp **för ett öppet och tolerant Sverige där ingen kollektivt skuldbeläggs. Det offentliga och civilsamhället måste tillsammans motverka fördomar och stereotyper. Kunskap om hur det demokratiska samhället bäst bemöter intoleransen behöver spridas. Och här spelar ofta möten mellan människor en stor roll. Möten människor emellan kan riva murar. Fördomar och hat bemöts när kollektivet blir till människor.

  Och fördömanden av mördandet och insatser för att stoppa människor från att kriga med terrorister handlar just om att tydligt ta avstånd från individers handlingar utan att skuldbelägga gruppen.

  ERIK ULLENHAG (FP)

  integrationsminister

  BEJZAT BECIROV

  vd Islamic Center Malmö

  HAIDER IBRAHIM

  ordförande för Islamiska Shiasamfunden i Sverige

  ABDI AZIZ GEDI

  ordförande Somaliska föräldrar- och modersmålsföreningen

  **Fotnot: **Väpnade gruppen Islamiska staten i Irak och Levanten förkortas ISIL i denna artikel. I svenska medier kallas gruppen numera IS, tidigare ISIS. Svenska regeringen vill dock använda den förkortning som används av både EU och FN.
   

  Mer debatt om terrorträning:

  Annons
  Annons
  X

  Flyende kristna i Irak som har tagit sin tillflykt till St Joseph-kyrkan i Arbil, norra Irak.

  Foto: KHALID MOHAMMED/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X