Hela denna artikel är en annons

Låt inte inflationen äta upp dina sparpengar

Att varje månad sätta över en del av lönen till ett sparande är något många svenskar ser som en självklarhet. Men var hamnar dina sparpengar? För du över sparpengarna till ett nollräntekonto finns risken att inflationen långsamt minskar köpkraften i ditt kapital.

Oavsett vad du sparar till eller hur mycket du sparar, är det en god idé att göra ett medvetet val gällande placeringen av ditt kapital. Får du avkastning på dina sparpengar? Och i så fall, hur ser den avkastningen ut?

– Det är inte ovanligt att man endast flyttar sparpengarna från lönekontot till ett annat konto i sin bank, ett konto som ofta har en väldigt låg eller ingen ränta alls, säger Ludwig Pettersson, CEO på SaveLend

Det som händer när du placerar dina sparpengar på ett nollräntekonto är att inflationen på sikt kan sänka köpkraften i ditt kapital.

Inflationen i Sverige uppgick i mars 2021 till 1,9 procent. Summan på ditt nollräntekonto kommer fortsätta vara detsamma, men under årens lopp och med en fortsatt inflation kommer det bli dyrare att konsumera. Köpkraften i ditt kapital på nollräntekontot kan alltså bli lidande på grund av inflationen.

– Dina pengar borde jobba åt dig, inte tvärtom, säger Ludwig Pettersson.

Investera i P2P-lån – Så fungerar detExtern länk

Investera i krediter

SaveLend är en investeringsplattform där privatpersoner och företag kan investera i peer-to-peer-lån. Det innebär att dina investeringar finansierar krediter till privatpersoner och företag, samt att du får avkastning i form av utbetald ränta.

– Att investera i krediter är ett bra komplement till ditt övriga sparande. Av samma princip köper du aktier i olika bolag och inte bara i ett; det är helt enkelt sunt förnuft att fördela sitt kapital i flera olika investeringar. Genom att bredda din portfölj sprider du därmed dina risker. En sund tumregel och vår rekommendation är att ungefär 20 procent av ditt sparade kapital placeras i krediter, för att säkerställa en bra riskspridning. Samtidigt är det självklart upp till var och en att investera utifrån sina egna förutsättningar, säger Ludwig Pettersson.

Det finns alltid en risk med att investera. Värdet i en investering kan både öka och minska, och den historiska nivån på en avkastning ger inga garantier för nivån på framtida avkastning. SavLends målavkastning är 7-9 procent efter kreditförluster och avgifter, men de senaste 12 månaderna har man i genomsnitt levererat 10,80 procent avkastning på investerat kapital till investerarna.

Kom igång med ditt sparande på 5 minuter! Extern länk
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons