Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Paulina Neuding: Låt inte detta normaliseras

En anställd sitter vid sitt skrivbord på ett bibliotek i en förort till Stockholm, när det plötsligt hörs rop på hjälp. Det är en äldre dam på kryckor som har attackerats av tre killar. De försöker råna henne.

Rånförsöket ägde rum förra året och finns beskrivet i en samling incidentrapporter skrivna av biblioteksanställda, som jag har tagit del av.

I rapporterna beskrivs nära 500 fall av våld, stölder och stök på bibliotek i Stockholmsområdet de senaste två och ett halvt åren, och blotta mängden händelser vittnar om allvarliga problem.

Annons
X

Biblioteken är öppna och oskyddade miljöer, de ligger centralt och barnavdelningarna är dessutom ofta trevligt inredda med soffor och myshörnor. De är tacksamma platser att gå till inte bara för att läsa, utan för att hänga, dominera och provocera.

I en tidigare kolumn (16/5) uppmärksammade jag oron på bibliotek runt om i landet, och konstaterade efter att ha gått igenom artiklar i lokalpress att det rör sig om ett nationellt fenomen. Det nya materialet, incidentrapporterna från 2013–2015, visar hur omfattande problemet är i Stockholm. Man kan dra några slutsatser av rapporterna:

1. Såväl personal som besökare utsätts för hot, våld och ofredande på biblioteken.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Så här rapporterar några anställda från bibliotek i Stockholm: ”Vår stammis blev grovt nedslagen. […] Vet ej om han fick bestående skador för han tog sig upp på benen men han blev illa tilltygad.”

  ”En aggressiv man kom in och hotade en kvinnlig biblioteksbesökare. Han hotade henne verbalt, spottade och kastade böcker mot henne.”

  ”Går tillbaka och ser då hur han ger henne två snabba slag, ett i överkroppen och ett i ansiktet. Säger åt honom att sluta och han går in mot barnavdelningen. Han har ett hov med en sex kompisar och tre män som sitter mot barnavdelningen. Jag frågar dem varför de inte gör något när de ser en person misshandla en annan. Svaret är: det är ju hans kusin...”

  Flera rapporter gäller personal som utsätts för våld och hot: ”Det slutar med att [NN] tar strypgrepp på mig. Situationen är kaotisk och andra besökare lägger sig i.”

  ”En man upptäcktes när han brutit sönder kassalådan och tagit ca 400. En anställd försökte hindra honom men fick då en kraftig smäll på kinden.”

  ”Han säger diverse skällsord, tycker att jag ska ’passa mig’, frågar något i stil med ’vad fan håller du på med?’ Efter en kort stund ger han mig en lätt knuff i bröstet med båda händerna.”

  ”De fyra bildar en hotfull ring kring vikarien och pojkarna säger stötande och olämpliga saker, bland annat ’Jag ska döda dig’, ’Jag ska visa dig min kuk’ osv.”

  2. Vanliga rapporter på några förortsbibliotek gäller störande gäng.

  Bibliotekspersonal vittnar om gäng med ungdomar och unga män som beter sig aggressivt, stör, röker i lokalerna och tränger sig in i personalrummet.

  ”En grupp ungdomar använder biblioteket som fritidsgård, och är allmänt högljudda och otrevliga mot personalen. Detta har hållit på under en period nu […] det är väldigt krävande och faktiskt komplett omöjligt att försöka hålla ordning i biblioteket då dessa ungdomar är här.”

  ”Jag ser ungdomar kasta solrosfrön inne på barnavdelningen och nästa runda jag gör dit in så sitter flera runt en pipa. Röken luktar konstigt!”

  ”Hotbild mot personalen på biblioteket. Flera ungdomsgäng kommer och beter sig våldsamt.”

  ”Vakter tillkallas, de får inte ordning i lokalen, därför tillkallas förstärkning. Ungdomsgänget ignorerar både personal och vakter och till slut startar de en incident med en av våra låntagare. De angriper låntagaren fysiskt.”

  Andra rapporter gäller öppet porrsurfande på bibliotekets datorer och barn som ofredas – stökiga besökare väljer ofta att hålla till just på barnavdelningarna.

  ”Dessutom går [NN] runt på barnavdelningen och pratar med olika barn och klappar dem på kinden/huvudet etc. Ber honom att lämna barnavdelningen och säger att han inte får klappa barnen.”

  ”När språkbruket blev alltför vulgärt och osmakligt bad jag dem att flytta till ungdomsavdelningen och inte använda det språket eftersom det var småbarn i närheten. Då började en av killarna i gruppen att säga högst olämpliga och sexuellt kränkande saker till mig.”

  Efter tjafs mellan två gäng skriver personalen: ”Eftersom detta sker på barnavdelningen verkar föräldrar med småbarn rätt chockade och många av deras små barn skriker.”

  3. Sociala problem i området påverkar miljön på biblioteken.

  Barn i tio- elvaårsåldern börjar slåss ”med en brutalitet som överraskar oss med tanke på deras ålder”, skriver en anställd. ”Min kollega och jag ber dem att gå. De mönstrar mig och konstaterar att jag inte är stark och ingen att vara rädd för.”

  En anställd rapporterar om bråk i samband med att lånekort utfärdats till en större grupp hemlösa. ”När vi i personalen försökte be om lägre ljudnivå och hjälpa till så reagerade många av de hemlösa starkt – knutna nävar mot oss och ilska.”

  Biblioteken har också problem med missbrukare som sover i lokalerna och tar droger på toaletten. Allmän oro i området märks av i form av stenkastning, krossade fönsterrutor och inbrottsförsök på biblioteken.

  4. Bibliotekspersonal väntar ofta länge på väktare.

  Det är vanligt att väktare tillkallas vid stök, men vid flera tillfällen har bibliotekspersonal inte kunnat få hjälp. ”De som svarar säger att de ska skicka väktaren. Men väktaren kommer inte.”

  ”Numret till väktare fungerade inte och inga medborgarvärdar var i tjänst. Övriga (vuxna) besökare tog tag i konfliken och det uppstod verbalt bråk mellan de övriga besökarna.”

  ”Centrumvakter vi behöver er!!!”

  Slutligen: Benägenheten att rapportera incidenter kan variera mellan olika enheter, men man kan i alla fall notera några mönster. Särskilt Järva, Högdalen och Hässelby har problem med gäng. I innerstan gäller problemen framför allt missbruk, stölder och hemlöshet.

  Einar Ehn jobbar på biblioteket i Hässelby som nyligen fått ändra sina öppettider efter att ha plågats av stökiga gäng. Det är svårt att inte instämma i hans vädjan de senaste veckorna: Låt inte detta normaliseras.

  Social oro ger stök på bibblan | SvD

  svd.se

  Kommentar av Katti Hoflin om social oro på bibliotek | SvD

  svd.se

  Hässelbybibliotekarie: Skulle du tillåta det om det var dina barn, Katti Hoflin? | SvD

  svd.se

  Katti Hoflin i replik: Det är ett misslyckande att hamna där | SvD

  svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X