Annons

Per Gudmundson:Låt inte detta bli minkar

Försvarsmakten släppte den 19 oktober en bild på vad som antogs vara en främmande undervattensfarkost i Stockholms skärgård. Analysarbetet har stärkt misstankarna. Det var mycket troligen en miniubåt.
Försvarsmakten släppte den 19 oktober en bild på vad som antogs vara en främmande undervattensfarkost i Stockholms skärgård. Analysarbetet har stärkt misstankarna. Det var mycket troligen en miniubåt. Foto: FÖRSVARET /TT
Under strecket
Publicerad

Det är sorgligt hur det fungerar, det kollektiva minnet. Efter en slagkraftig journalistisk granskning i SVT omdefinierades 1980-talets ubåtskränkningar av svenska vatten. Trots överväldigande bevisning – och då inte bara den sovjetiska U137 som 1981 ertappades på grund utanför Karlskrona, utan även de mängder av spår som säkrats, offentliga och hemlighållna – avfärdas fortfarande främmande undervattensverksamhet som minkar.

Nu, när Försvarsmakten meddelat att den gångna veckans marina underrättelseoperation har avslutats, är risken uppenbar. Återigen kan vi bli stående med det kollektiva minnet av den mystiske svartklädde mannen utanför Sandhamn, som visade sig vara pensionären Ove på öringfiske.

Annons
Annons
Annons