Annons

Ivar Arpi:Låt homofoberna kliva in i garderoben i stället

Den ryska aktivisten Nikita Safronov och den italienska aktivisten Yuri Guaiana poserar framför lådor med underskrifter som samlats i protest mot hur homosexuella behandlas i Tjetjenien. Flera aktivister fängslades i Moskva i torsdags (11/5 )när de skulle lämna över underskrifterna.
Den ryska aktivisten Nikita Safronov och den italienska aktivisten Yuri Guaiana poserar framför lådor med underskrifter som samlats i protest mot hur homosexuella behandlas i Tjetjenien. Flera aktivister fängslades i Moskva i torsdags (11/5 )när de skulle lämna över underskrifterna. Foto: Arden Arkman / TT
Under strecket
Publicerad

Hur homosexuella behandlas, är ett lackmustest på hur civiliserat ett samhälle är. I Tjetjenien fängslas, torteras och mördas homosexuella. En talesman för diktatorn Ramzan Kadyrov hävdar att det inte ens finns homosexuella i landet, men sätter dem ändå i koncentrationsläger. En kafkaliknande, homofob mardröm.

Ett av de stora framstegen på senare år, i både Sverige liksom hela västvärlden, har varit homosexuellas ökade rättigheter. Även gemene man har ändrat inställning. Pridefestivaler har blivit folkfester. Öppet homosexuella kändisar är folkkära. Men samtidigt ökar homofobin i vissa delar av samhället.

Annons
Annons
Annons