”Låt företag ta över vissa av polisens uppgifter”

Det är dags för våra politiker och polisledningen att diskutera en privatisering av delar av polisens arbetsuppgifter, skriver John Arentoft, säkerhetskonsult och författare.

Under strecket
Publicerad
Foto: Christine Olsson/TT

John Arentoft

Foto: Pressbild
Annons

Den nya omorganisationen av polisen har havererat och det beror på ett flertal fatala misstag, som så många andra har konstaterat. För det första genomförde man ett managementtänk i den nya organisationen. Små klossar som skulle anpassas och likriktas i den nya organisationen. För det andra sa man upp alla chefstjänster och slog sönder väl fungerande arbets­grupper. En ny stor central HR-avdelning skapades för att tillsätta de nya tjänsterna. Ingen hänsyn togs till den lokala brottsligheten och de hårt kämpande lokala poliserna och deras chefer som nu i månader och år gått och väntat på besked om tjänster och hur deras organisation ska se ut.

Allt ska styras centralt, löner, antal poliser i lokalområdena med mera. Det arbetet är fortfarande ­efter två år inte klart, så det kanske inte är så kons­tigt att både poliser och tidigare chefer har tappat tilltron till den nya organisationen och dess högsta chefer, och lämnat yrket.

Annons
Annons
Annons