Annons
X
Annons
X

Låt föräldrar få vara föräldrar

REPLIK | SKOLPLIKT

För att uppnå högre kunskapsnivåer och mer jämlikhet ska staten tvinga alla föräldrar att lämna sina treåringar till förskolning, vare sig familjen vill eller inte. Det tycker Gabriel Wikström, ordförandekandidat till SSU (Brännpunkt 9/6). En social ingenjörskonst som osökt för tankarna till 1930-talet och Alva Myrdal.

Anledningen till att föräldrar inte själva ska få välja är nämligen att forskning visar att förskolan kan bidra till en bättre utveckling för barn. Det stämmer måhända generellt sett, men inte för alla – långt ifrån. Tycker Wikström då att vi ska ha en statlig undantagsnämnd dit gråtande småbarnsföräldrar kan överklaga tvångsinskrivningar?

Anta att forskning sedermera visar att det är bättre för jämlikheten och skolresultaten om barn frånskiljs sin mamma och pappa i en ännu tidigare ålder. Är SSU beredda att förorda obligatorisk förskolning för ettåringar, eller till och med spädbarn? Blotta tanken ger kalla kårar.

Annons
X

Det finns värden som är större. Föräldrar och barn har rätt till varandra och rätt till största möjliga lycka och kärlek. Att ge sitt barn den lyckligaste, tryggaste och bästa uppväxten är något som alla föräldrar vill. På vilket sätt, i varje enskilt fall, kan aldrig Wikströms socialistiska drömstat veta bättre än föräldrarna själva.

Inget kollektivt eller samhälleligt nyttoargument i världen kan rättfärdiga att politikerna fråntar småbarnsföräldrar deras ansvar och frihet. Alla familjer förtjänar att välja fritt för barnens bästa.

Den tydligaste skiljelinjen mellan höger och vänster är traditionellt hur mycket människor ska få behålla av den egna inkomsten. En annan viktig skillnad blir nu allt tydligare: Har föräldrarna eller politikerna bättre rätt till barnen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  JESSICA ROSENCRANTZ

  riksdagsledamot och ordförande Moderata Ungdomsförbundet Stockholm

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X