”Låt flyktingar bekosta sin egen välfärd”

Moderaterna borde inte bara villkora vissa välfärdsutbetalningar utan även finansiera hela migrationskostnaden en flykting eller migrant bär med sig genom personliga lån, skriver Benjamin Dousa, riksordförande för Moderata studenter, samt ett flertal distriktsordförande i Muf.

Publicerad
Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter

Foto: Jonas Lovéus
Annons
Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

DEBATT | MIGRATION

Om staten måste lånefinansiera migrationskostnader och skicka notan till framtida generationer är det i stället rimligare att låta individen bekosta sin egen välfärd.

Onsdagen den 2 mars begärde Migrationsverket ytterligare 28,4 miljarder för 2016 och drygt 32 miljarder extra för nästkommande år. Kostnaderna för flyktingmottagandet fortsätter att skena och är långt ifrån löst med id-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd och signalpolitik. Dessutom har krisen knappt börjat kännas av i landets kommuner, kanske när det kommer till praktiska frågor men inte när det kommer till ekonomi. Staten finansierar etableringen i två år, men snittiden för en flykting att bli förvärvsarbetare är upp emot nio år. Vem ska betala mellanskillnaden?

Annons
Annons

Både regeringen och Moderaterna försöker måla upp en bild av att det är krisåtgärder som behövs. Sanningen är att Sverige behöver ett permanent migrationssystem som är hållbart över tid. Sannolikt kommer trycket vara stort även om ett, fem eller tio år allteftersom globaliseringen breder ut sig och kostnaderna för resor och information går ner.

När allt fler länder söder om Sahara blir rikare tack vare mer stabila institutioner och frihandel med EU, kommer också fler människor ha råd att söka sig norr- och västerut för att skapa en ännu bättre framtid för sig själva och sina barn. Det är inget märkvärdigt eller fult i att komma till Sverige av ekonomiska skäl snarare än på flykt. Hit har tidigare tyskar, holländare, turkar, tjecker, polacker och många fler kommit av just den anledningen. Vilhelm Moberg beskriver i sin utvandrarserie hur vi svenskar har gjort precis samma sak till huvudsakligen norra USA.

Den stora skillnaden mellan en svensk som flyttade till USA under mitten av 1800-talet och en syrier eller somalier är att svensken hade helt andra förväntningar på sig. I USA förväntades man från första dagen hitta uppehälle, söka jobb, helt enkelt göra rätt för sig. Där fanns inga amerikanska skattebetalare som curlade, men inte heller någon stat som fördröjde handläggningsärenden eller gjorde det svårt att ta hjälp av släkt och vänner. Det invandringstoleranta – men inte invandrarlandet – Sverige har inte erbjudit samma samhällskontrakt. Här måste man vänta närmare tre år för att få reda på om man får stanna. Här förväntas man vara svag och bräcklig. Här passiviseras energi, passion och talang.

Annons
Annons
Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter

Foto: Jonas Lovéus

Den 20 januari gjorde Ulf Kristersson och Anna Kinberg Batra ett omdiskuterat utspel om att begränsa välfärden för migranter. Artikeln hamnade helt rätt i sak även om den inte var särskilt konkret. Välfärdsstaten Sverige är ett försäkringssystem. Självklart får inte vem som helst ansluta sig till ett sådant utan att betala in premier. Moderaterna borde gå längre i frågan och inte bara villkora vissa välfärdsutbetalningar utan även finansiera hela migrationskostnaden en flykting eller migrant bär med sig genom personliga lån. Om staten måste lånefinansiera migrationskostnader och skicka notan till framtida generationer är det i stället rimligare att låta individen bekosta sin egen välfärd.

Ett sådant samhällskontrakt skulle inte bara vara rakt och ärligt utan även öka acceptansen för invandring och invandrare. De flesta svenskar är varken rasister eller främlingsfientliga utan oroade för en okontrollerbar kostnadsutveckling. Därför behöver Sverige ett nytt samhällskontrakt.

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter

Adam Johansson, distriktsordförande Muf Skaraborg

Adam Rydstedt, distriktsordförande Muf Gävleborg

Alexander Romo, distriktsordförande Muf Västmanland

Alexander Torin, distriktsordförande Muf Värmland

Elin Jonsson, distriktsordförande Muf Västerbotten

Elin Petersson, distriktsordförande Muf Blekinge

Emil Johansson, distriktsordförande Muf Norra Älvsborg

Gustav Ericsson, distriktsordförande Muf Dalarna

Ida Eriksson, distriktsordförande Muf Kronoberg

Ida Skogström, distriktsordförande Muf Västernorrland

Isak Lundberg, distriktsordförande Muf Norrbotten

John Weinerhall, distriktsordförande Muf Östergötland

Jonas Ericson, distriktsordförande Muf Jönköpings län

Linn Henriksson, distriktsordförande Muf Södermanland

Markus Bengtsson, distriktsordförande Muf Halland

Meishuan Wong, distriktsordförande Muf Gotland

Måns Linge, distriktsordförande Muf Kalmar län

Pontus Båth, distriktsordförande Muf Göteborg

Sara Göransson, distriktsordförande Muf Örebro län

Sofia Fölster, distriktsordförande Muf Stockholm

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter Foto: Jonas Lovéus
Visa diskussion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons