Annons

Låt fler kvinnor få föda naturligt

Alternativ förlossningsvård, som vid Södra BB i Stockholm, leder till färre ingrepp och mer nöjda föräldrar, visar ny forskning. Men Sverige är fattigt på alternativ för dem som vill föda så naturligt som möjligt. Nu måste valfriheten öka, skriver fyra forskare.

Under strecket
Publicerad

Att få barn och bli förälder är en avgörande händelse i livet och själva födandet är en kritisk period i detta skeende. Blivande föräldrar bör därför kunna påverka hur och var detta sker. Kvinnans och barnets säkerhet är viktigast men kontinuitet i vården och valfrihet betonas också, exempelvis i Stockholms läns landstings (SLL) regelbok för förlossningsenheter.

Men valfriheten är skenbar. Förlossningsvården i Sverige ser i princip lika ut överallt, utom på en specialavdelning på Södersjukhuset i Stockholm kallad Södra BB. Jämfört med många andra länder är Sverige fattigt på alternativ för dem som vill föda så naturligt som möjligt och för dem som vill ha kontinuitet över hela vårdkedjan från tidig graviditet, genom förlossningen och fram till eftervården. De regler som SLL har formulerat för förlossningsvården försvårar utvecklingen av sådana enheter.

Annons
Annons
Annons