X
Annons
X
Analys

Patricia Hedelius: Låt er inte luras – vi ser en kollapsad bomarknad

Det mest uppenbara är ibland det som är lättast att missa. Prisraset på bostadsmarknaden går i slow motion – samtidigt har stora delar av marknaden helt slutat att fungera och går närmast att beskriva som kollapsad.

Läs mer om Marknadsveckan
Nya bostäder byggs av Wallenstam i Solberga. Tanken var att det skulle bli bostadsrätter men de ändrades senare till hyresrätter.
Nya bostäder byggs av Wallenstam i Solberga. Tanken var att det skulle bli bostadsrätter men de ändrades senare till hyresrätter. Foto: Tomas Oneborg

Den senaste statistiken pekade på en inbromsning av prisfallet på bostadsrätter och häpnadsväckande nog en liten ökning i villapriserna. Se det som en liten andhämtning – innan priserna fortsätter pressas ner och villapriserna följer med. I alla fall i Storstockholm.

Det må vara en dyster analys, men den grundar sig på det faktum att det saknas rejält med pengar i systemet. Den svenska genomsnittsköparen av bostäder i Sverige varken har fått ett uppseendeväckande lönelyft eller fett låneerbjudande från banken. Inte heller vunnit på lotto eller ärvt storkovan. Genomsnittsköparen har helt enkelt inte råd – ens efter det tvåsiffriga prisfallet och bostadsutvecklarnas prissänkningar – att köpa en normal trea eller större.

Statistik från Property People, som SvD tidigare rapporterat om, tar Stockholmsförorter som Tyresö och Huddinge som exempel Där ligger priset på villor på blygsamma 6–6,5 miljoner kronor – och bara där krävs ändå en årsinkomst på 1 miljon kronor om man ska få ett banklån på 70 procent av villans värde.

Annons
X

Facit så här långt är en bostadsmarknad som i stora delar är lamslagen då varken nyproducerade bostäder eller befintligt bestånd har sjunkit tillräckligt i pris.

Barnfamiljer med "vanliga" jobb och ett "vanligt" sparande har därmed inte råd att flytta till drömvillan eller en större bostadsrätt. Det i sin tur betyder att alla de som byggt en förmögenhet i sitt boende, alltså äldre bostadskarriärister oavsett om de egentligen sitter i bostadsrätt eller villa, kommer ha svårt att realisera sin bostad till pengar på nuvarande nivåer.

Sedan i höstas kräver bankerna i princip att bostadsköpare säljer först och köper sedan för att vara på säkra sidan. Det är klokt, men frågan är vad som händer med alla dem som i år ska flytta in i sin nyproducerade bostadsrättslägenhet.

En stor andel av dem har idag boenden som måste säljas för att finansiera inflyttningen och slutbetalningen till bostadsutvecklaren. Det betyder i sin tur att det är på gång ett stort utbud från den här gruppen. Det kan röra sig om stora tal. I fjol var det runt 15 000 lägenheter som färdigställdes i Stockholms län, i maj kommer nya siffror med Boverkets prognos för färdigställandet 2018.

Facit så här långt är en bostadsmarknad som i stora delar är lamslagen då varken nyproducerade bostäder eller befintligt bestånd har sjunkit tillräckligt i pris för att komma ner till den nivån där det finns en stor efterfrågan. Nämligen den prisnivå som hushåll med "vanliga" inkomster har råd att köpa på, med hänsyn till inkomsterna och amorteringskrav och krav på insatt kapital.

"Den svenska bostadsmarknaden" är onekligen ett realitydrama i smärtsam slow motion.

När man drar av plåster är tekniken enkel: för att inte dra ut på plågan, river man helst av det snabbt och beslutsamt. Men när det gäller svensk bostadsmarknad får ingen välja.

Plåstret dras sakta av en bit i taget – och det gör rejält ont under tiden.

Hittills har det varit mest plågsamt för bostadssäljare och bostadsutvecklare som vill eller måste sälja lägenheter, men effekterna riskerar att sprida sig till hela ekonomin och dämpa ekonomisk tillväxt. Det är mer som läskiga scener i skräckfilmer, som spelas upp plågsamt långsamt. Rysaren "Den svenska bostadsmarknaden" är onekligen ett realitydrama i smärtsam slow motion.

Annons
Annons
X
Annons
X

Nya bostäder byggs av Wallenstam i Solberga. Tanken var att det skulle bli bostadsrätter men de ändrades senare till hyresrätter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X