Annons
X
Annons
X

”Låt elever överklaga betygen”

Elever ska få rätt att överklaga sina betyg. Det anser centerpartiet och kristdemokraterna, som på så sätt vill stärka ungas rättssäkerhet i den nya skollagen. Men utbildningsminister Jan Björklund (fp) är ”skeptisk”.

(uppdaterad)

I början av nästa år ska regeringens förslag till ny skollag skickas ut på remiss, och just nu förhandlar allianspartierna om hur framtidens förskola, skola och vuxenutbildning ska se ut.

De borgerliga är redan överens om en rad förändringar, som en statlig lärarauktorisation, likvärdiga regler för fristående och kommunala skolor och högre krav på skolhälsovården.

Centerpartiet vill också stärka rättssäkerheten för landets elever, och driver kravet att skollagen ska innehålla en ny paragraf som ger missnöjda ungdomar möjlighet att överklaga sina slutbetyg, det vill säga efter nian och årskurs tre i gymnasiet.

Annons
X

–Det är en jätteviktig principfråga. Betygsättning är myndighetsutövning, och juridiskt sett anser jag att en elev måste ha en chans att överklaga, säger Sofia Larsen (c), ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Idag är eleverna ”helt i händerna” på sin lärare, konstaterar hon.

–Det kan ju vara så att det låser sig i en relation, och att man blir orättvist bedömd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den parlamentariskt sammansatta skollagskommittén, som den förra regeringen tillsatte, föreslog för några år sedan att elever ska kunna begära omprövning av betyg i ”avslutat ämne, ämnesblock eller kurs”. Begäran ska göras hos rektor, inom en vecka, och själva omprövningen ska skötas av rektor och en lärare ”från en annan skolenhet”.

  Förslaget hamnade i byrålådan, men med en borgerlig regering vid rodret hoppas centerpartiet att det hela ska bli verklighet.

  –Det finns klurigheter, som att det inte får inte bli slentrian att överklaga. Det ska handla om tydliga fall, säger Sofia Larsen.

  Även Gunilla Tjernberg (kd), ledamot i utbildningsutskottet, tycker att det är ”rimligt” att elever ska kunna överklaga sina betyg.

  –Det är en rättssäkerhetsfråga. Men det är inte något som man ska kunna ta till hur som helst, utan det måste omgärdas av ett regelverk.

  Moderaterna har ännu inte satt ned foten, men Mats Gerdau (m), ledamot i utbildningsutskottet, är tveksam till en nyordning.

  –Jag ser fördelar, men jag ser också praktiska svårigheter. Det får inte bli en enorm byråkrati av det hela, säger han.

  Utbildningsminister Jan Björklund (fp) bekräftar att frågan är föremål för diskussion mellan allianspartierna.

  –Jag har inte tagit slutgiltig ställning, men jag är skeptisk.

  Ett betyg är en sammanvägning mellan elevens provresultat och agerande på lektionerna, konstaterar han, och påpekar att den enda person som kan bedöma den samlade insatsen är undervisande lärare.

  –Lägger man betygsättningen i någon annans hand, då är det enda som går att sätta betyget på de arkiverade skriftliga proven. Jag har ju inget emot varken betyg eller prov, men jag tror att det vore olyckligt om betyg bara skulle avspegla provresultat, säger Jan Björklund.

  Samtidigt finns det ”naturligtvis” en uppenbar fördel med att ge ungdomar rätt att överklaga sina betyg, konstaterar han.

  –Det skapar en ökad känsla av rättssäkerhet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X