Annons
X
Annons
X

Låt dig inte hackas

Det har varit mycket it-säkerhet i fokus de senaste veckorna. Flera svenska sajter har blivit hackade och flera ­säkerhetsluckor i populära program har dykt upp. I dagarna fyllde dessutom Storm – den mest notoriska av trojaner – ett år.

De första rapporterna om trojanen dök upp den 17 januari förra året.

Ganska snabbt stod det klart att Storm inte var en trojan i mängden. Bland annat kan den stjäla information som lösenord och personlig information som kontouppgifter och kreditkortsnummer.

Men det främsta skälet till att Storm blivit känd som den mest notoriska trojanen är det stora nätverk av zombie-datorer som byggts upp.

Annons
X

–Det var det första utbrottet ­ i sitt slag som nådde en global spridning. När det dök upp för ett år sedan var vi medvetna om att hotbilden höll på att förändras, men vi var inte säkra på hur det skulle se ut eller när det skulle komma, säger Kaja Narum, Sverige­chef på it-säkerhetsföretaget Trend Micro.

–När Storm började spridas, då insåg vi hur smarta de som skapar skadlig kod faktiskt är.

Jakten på Storm har utvecklats till en katt och råtta-lek där antivirusföretagen utvecklar ett motmedel och gänget bakom trojanen tar till motåtgärder som att ständigt släppa nya varianter och förändra koden.

De som ligger bakom Storm har tillgång till ett massivt nätverk av zombiedatorer som lyder minsta befallning.

I september 2007 förklarade säkerhetsexperten Matt Sergeant på Message Labs att det kunde finnas så mycket som 50 miljoner datorer i nätverket.

Med en sådan armada av datorer är det lätt att sätta igång ­attacker som slår ut hela webbplatser.

Det går också att distribuera enorma mängder skräppost.

Någon avmattning verkar det inte heller vara fråga om. Det ­dyker ständigt upp nya versioner av Storm och nya vågor av spam skickas ut dagligen.

–Vi tror att Storm-nätverket kommer att utvecklas ytterligare och bli ännu svårare att spåra. Det ändrar sig ständigt, på det sättet är det väldigt intelligent, säger hon.

Adam Erlandsson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X