X
Annons
X

Låt det svarta ta plats i din trädgård

Modet växlar även inom trädgårdsvärlden. Pudriga pasteller och mörk romantik i rabatterna förutspås av Blomsterfrämjandet för nästa år. Men mörka, näst intill svarta, blommor har dominerat trädgårdsmodet i mer än tio år.

När jag började skriva om trädgård vid millennieskiftet upptäckte jag till min förvåning att det fanns växter som ansågs vulgära. Dahlior, till exempel. Samt färgstarka ettåriga sommarblommor i allmänhet och petunior i synnerhet. För att inte tala om stora prydnadsgräs med rosa vippor. Värst var det i England, här i Sverige hade trädgårdsvurmen ännu inte riktigt kommit igång.

Rabatter i skrikiga färger förekom inte i bättre brittiska trädgårdar där en lite mer dämpad färgskala länge har ansetts noblast. Inte heller ses några stela rabattrosor döpta efter supermodeller och fotbollsspelare. Ska det vara rosor ska de a) vara gammaldags sorter och b) helst ha franska namn.

Bland det svartaste man kan hitta i växtvärlden – hyacinten 'Midnight Mystique', violen 'Molly Sanderson' och prydnadsgräset svart pärlhirs.

Foto: Agneta Ullenius Bild 1 av 4

Nygammalt trädgårdsmode - svarta krukor och mörkt brunbladiga växter.

Foto: Agneta Ullenius Bild 2 av 4

Fröpåsar med svarta ettåriga växter väcker alltid stort habegär.

Foto: Agneta Ullenius Bild 3 av 4

Svarta grönsaker på Chelsea Flower Show.

Foto: Agneta Ullenius Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X