Annons

Låt det svarta ta plats i din trädgård

Bland det svartaste man kan hitta i växtvärlden – hyacinten 'Midnight Mystique', violen 'Molly Sanderson' och prydnadsgräset svart pärlhirs.
Bland det svartaste man kan hitta i växtvärlden – hyacinten 'Midnight Mystique', violen 'Molly Sanderson' och prydnadsgräset svart pärlhirs. Foto: Agneta Ullenius

Modet växlar även inom trädgårdsvärlden. Pudriga pasteller och mörk romantik i rabatterna förutspås av Blomsterfrämjandet för nästa år. Men mörka, näst intill svarta, blommor har dominerat trädgårdsmodet i mer än tio år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nygammalt trädgårdsmode - svarta krukor och mörkt brunbladiga växter.

Foto: Agneta Ullenius

Fröpåsar med svarta ettåriga växter väcker alltid stort habegär.

Foto: Agneta Ullenius

Svarta grönsaker på Chelsea Flower Show.

Foto: Agneta Ullenius

När jag började skriva om trädgård vid millennieskiftet upptäckte jag till min förvåning att det fanns växter som ansågs vulgära. Dahlior, till exempel. Samt färgstarka ettåriga sommarblommor i allmänhet och petunior i synnerhet. För att inte tala om stora prydnadsgräs med rosa vippor. Värst var det i England, här i Sverige hade trädgårdsvurmen ännu inte riktigt kommit igång.

Rabatter i skrikiga färger förekom inte i bättre brittiska trädgårdar där en lite mer dämpad färgskala länge har ansetts noblast. Inte heller ses några stela rabattrosor döpta efter supermodeller och fotbollsspelare. Ska det vara rosor ska de a) vara gammaldags sorter och b) helst ha franska namn.

Annons
Annons
Annons