Annons

Låt CSN ge unga lån till körkort

Med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige är det viktigt att öka möjligheterna för unga att komma in på arbetsmarknaden. Ett sätt är att erbjuda körkortsutbildningslån från CSN för unga mellan 18 och 25 år, skriver Amir Adan (M).

Publicerad

Nu i dagarna har Svenskt Näringsliv uppmärksammat problemet med att ungdomar ratas av arbetsgivare om de inte har körkort. Enligt deras undersökning över vilka krav som ställs för de jobb som passar arbetssökande i åldrarna 18–24 år framkom att hälften av de nära 300 arbetsgivare som blev uppringda listade körkort som ett av de två viktigaste anställningskraven. Enligt Arbetsförmedlingens statistik saknar nästan sex av tio ungdomar – 81619 av de drygt 140000 som söker jobb – körkort, vilket visar att det krävs konkreta åtgärder för att lösa problemet. Mot bakgrund av att ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög är det viktigt att vända på varje sten för att öka möjligheterna för unga människor att komma in på arbetsmarknaden. Ett sätt att underlätta situationen är att erbjuda körkortsutbildningslån från CSN för ungdomar mellan 18 och 25 år.

I dagsläget har inte alla ungdomar tillräckligt med pengar för att kunna bekosta en dyr körkortsutbildning. Har man inget arbete eller studerar är det svårt att få lån från banken för att finansiera sitt körkort. Det är därför angeläget att förbättra möjligheterna för unga att finansiera sin körkortsutbildning.

Annons
Annons
Annons