Annons
X
Annons
X

Låt Centerpartiet sköta näringspolitiken

Om det här är vad Maud Olofsson tror på kan man ­inte annat än beundra hennes tålamod inför Moderaternas försik­tiga ­generaler.

Centerpartiet styr näringsdepartementet, men det vore bättre om man fick styra näringspolitiken. Det finns en äkta känsla för företagandets betydelse och förutsättningar i materialet till helgens centerstämma, som Maud Olofsson presenterade igår. Om det här är vad hon verkligen tror på kan man inte annat än beundra hennes förmåga att visa tålamod inför Moderaternas försiktiga generaler.

De nya jobben kommer i små och snabbväxande företag, sade Maud Olofsson en pressträff igår eftermiddag. Det är ingen ovanlig åsikt bland politiker, men det är ovanligt att de törs dra några praktiska slutsatser av dem. Fast Centern och Olofsson vågar.

Partistyrelsen är trött på dagens arbetsrätt, som gör arbetsgivare skeptiska till att anställa och som gör ungdomar och invandrare till outsiders på arbetsmarknaden. Som motdrag föreslår man bland annat en övergång till ”mini-Las”, där statsregleringen är mindre än i dag och parterna tar över ansvar. På kort sikt vill Centern ha ändrade regler, som tillåter företag att göra större undantag från turordningslistorna än idag.

Annons
X

Man föreslår att den del av arbetsgivaravgifterna som kallas ”särskild löneavgift” ska avskaffas – och att detta kan ske för egenföretagare nu meddetsamma. Det är en modig och konstruktiv idé i alla lägen men inte minst nu, eftersom den gör livet lite lättare för de många 25–30-åringar som lämnar utbildningssystemet och hanterar jobbkrisen genom att starta eget oavsett om de egentligen vill bli företagare eller ej.

Centerpartiet betonar hur viktigt det är med privata sparpengar och enskilda människors investeringsvilja och öppnar för att man ska få göra avdrag på inkomstskatten för satsningar i små och onoterade bolag. På pressträffen talade Maud Olofsson om att rakt av ta bort den särskilda straffskatt på eget företagande som kallas fåmansbolagsregler (3:12). Att man vill liberalisera placeringsreglerna för första till fjärde AP-fonden är däremot en idé som bäst ägnar sig för papperskorgen – men någon skönhetsfläck får väl ett program lov att ha.

Inget av de konkreta C-förslagen är så vildsint att det inte kan genomföras rätt omgående, ändå känns helheten uppfriskande djärv. Det beror på att här inte bara finns nya förslag utan också ett självständigt och annorlunda perspektiv. Här talas inte om människor som passiva föremål för politisk välvilja utan som aktiva samhällsmedborgare. Här talas om att staten ska bli mindre och utrymmet för enskilda människor större. Här finns ett idémässigt lyft, och det är man inte bortskämd med i Sverige 2009.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X