Annons

Arbetsgivare: Läkarintygen är alltför ofta helt blanka

Det finns många som trots viss ohälsa eller skada ändå arbetar och bara är sjukskrivna i förhållande till en uppgift de inte kan utföra, skriver arbetsmiljöexpert Anders Karlsson.
Det finns många som trots viss ohälsa eller skada ändå arbetar och bara är sjukskrivna i förhållande till en uppgift de inte kan utföra, skriver arbetsmiljöexpert Anders Karlsson. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Som rådgivare och sakkunnig på arbetsgivarorganisationen Almega pratar jag nästan varje dag med chefer som uttrycker frustration över att läkarintyg om sjukskrivning i princip är blanka. Det är inte acceptabelt, skriver arbetsmiljöexpert Anders Karlsson i debatten om sjukförsäkringen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anders Karlsson

Foto: Claudio Bresciani/TT, PressbildBild 1 av 1

Sex allmänläkare beskriver på SvD Debatt 10/7 frustrationen över sin arbetsmiljösituation och att deras intyg till Försäkringskassan inte godkänns. Stressen är förståelig, men vi kan inte lösa arbetsmiljön på vårdcentralen med att okritiskt acceptera en signatur från en läkare utan närmare motivation om arbetsoförmåga.

Det finns en utbredd missuppfattning om vad sjukskrivning är. Precis som Försäkringskassans handläggare Farouk Medina Avila replikerade 12/7, baseras rätten till ersättning på arbetsförmåga och inte diagnos. Min rättighet, som sjukskriven, är att inte behöva utföra en uppgift som kan förvärra min diagnos eller prognos. Men att ha ont i kroppen eller själen behöver inte generellt förvärras av arbete.

Annons
Annons
Annons