Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Låt Adam Tensta gå!

[object Object]
Rapparen Adam Tensta lämnar Nyhetsmorgon i protest. Foto: TV4

Rapparen Adam Tensta reste sig i protest ur morgonsoffan och tågade ut ur tv-studion på torsdagsmorgonen. Han var inbjuden till Nyhetsmorgon för att prata om musik, men kritiserade i  stället kanalen för ett påstått bristande antirasistiskt engagemang, precis som han gjort i en debattartikel i Aftonbladet samma morgon, och lämnade med ett ”Lycka till med sändningen!”

TV4 gråter nog inte för det. Jag har själv varit redaktör för studioprogram, och minns särskilt ett i TV3 där hela programupplägget var byggt kring tanken att en då aktuell riksdagsledamot skulle provoceras att lämna studion i vredesmod. Vi var väl förberedda och kamerorna kunde följa den stackaren ända ut i korridoren. Det var, som det heter i branschen, ”bra tv”.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  "TV4 normaliserar rasism”, menar Adam Tensta. Denna rasism genomsyrar samhället, låter han förstå i sin artikel, och kommer till uttryck i ”polisen, bostadsrättsföreningar, stadsdelsförvaltningar”, då människor med Adam Tenstas ”hudton” får sina rättigheter förbisedda. Sverige är ”en struktur som är byggd för vita svenskar”, skriver han.

  Annons
  X

  Vad hade TV4 då gjort? Jo, man hade haft en fitnessinstruktör i studion för att lära programledaren Peter Jihde ”rumpövningar” (återigen ”bra tv” – Jihde är ett geni i sitt medium). Fitnessinstruktören hade uttryckt sig kränkande i annat sammanhang, verkligt kränkande, och detta hade medarbetarna på TV4 uppenbarligen missat i sin research. Fitnessmänniskan har bett om ursäkt, TV4 har kommenterat det hela med att kanalen naturligtvis inte står bakom ”rasistiska och förtryckande ord och uttryck”. Saken är utagerad, för alla utom dem som anser att Sverige är genomsyrat av rasism.

  Sverige är ett av världens mest toleranta länder. I World Value Survey framstår Sverige på kartan närmast som en egen ö av jämställdhet, individualism, sekulär humanism och tolerans. I vårt grannland Tyskland, till exempel, svarar 21 procent att de inte skulle vilja bo granne med någon av annan etnicitet. I Sverige 4 procent.

  Vår integrationspolitik bedöms vara den mest inkluderande i världen, enligt MIPEX. Vi har en av historiens mest generösa välfärdsstater, vars omsorg till och med sträcker sig till människor som uppehåller sig illegalt i landet.

  Sverige har heller inte någon särskilt extrem historia. Inte ens när fascismen var som populärast i Europa lyckades svenska nazister att nå mer än 0,6 procent i riksdagsval (andrakammarvalet 1936).
  Däremot är svenskar känsliga för rasism. Endast 10 procent svarar nej på frågan om det finns grupper i samhället som utsätts för rasism, enligt SOM-institutet.

  Det finns förstås rasism, men den motarbetas av hela det offentliga Sverige. Det finns också stora problem med utanförskap, men dessa beror inte primärt på diskriminering, utan på annat. Den snabba invandringstakten i kombination med höga trösklar till arbetsmarknaden är en delförklaring.

  Sverige är fantastiskt. Vi har exporterat allt från Jussi Björling till granatgeväret Carl Gustaf. Vårt smorgasbord är lika känt som vår ombudsman.

  Inte bara har vi myndigheten Diskrimineringsombudsmannen med en budget på 97 miljoner kronor. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor finansierar årligen också lokala så kallade antidiskrimineringsbyråer – i år 16 stycken – med totalt 11,5 miljoner kronor. Sådant ombudsmannaarbete är förstås lovvärt, men det är inte utan att man undrar över incitamentsstrukturer, snarare än rasistiska diton.

  Adam Tenstas incitament är i alla fall givet. Debattartikeln och protesten i tv sammanfaller tidsmässigt med lanseringen av nya albumet ”The Empty”. En påstådd svensk rasism passar väl in i den populärkulturella mall som hiphopen direktöversatt från ett USA som har helt andra problem.

  Det är beklagligt, för föreställningen om strukturell rasism är farlig, och förstärker utanförskapet. Unga i förorten kan få för sig att det inte är lönt att anstränga sig.

  Annons

  Rapparen Adam Tensta lämnar Nyhetsmorgon i protest.

  Foto: TV4 Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X