Recension

Hur kunde det ske? Myt och motmytLäsvärd Hitlerbok med blinda fläckar

PROBLEMATISK Att Sverige är ett land med djupt skamfylld syn på sitt förflutna under andra världskriget har gått Barbro Eberan förbi. Detta förbiseende tillsammans med ett slarvigt inledningskapitel drar ner intrycket av en i övrigt intressant bok, tycker Henrik Arnstad.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Barbro Eberan kan sin Hitler och skam vore annars, efter mer än 30 års yrkessamvaro med världens mest ikonografiska gestalt. Jag vet ingen som är så uppfylld av hitlerismen som Eberan – på gott och ont.

Nu ger Eberan ut en samling essäer, vilka tidigare stått att läsa på dessa kultursidor i Svenska Dagbladet. Boken ”Hur kunde det ske? Myt och motmyt” börjar med en historiografisk sammanfattning av hur Tyskland (både DDR och Västtyskland) liksom omvärlden – från 1945 fram till idag – försökt hantera minnet av Tredje riket, kriget och Förintelsen. Eberan påminner om hur tendentiöst politiserade förklaringarna kring nazismen varit efter kriget. Inte bara i det stalinistiska öst, utan även i det demokratiska väst. Sedan följer bokens huvudinnehåll, en rad essäer som diskuterar teman ur facklitteraturen – inte minst tyska verk, som annars lätt försvinner i den provinsiella svenska debatten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons