Låst läge om Brommas framtid

Under strecket
Publicerad
Annons

Ända in i det sista försökte politikerna i den parlamentariskt sammansatta beredningen bli överens om förslaget. Men positionerna var låsta. Och den spricka som funnits tidigare består.
En majoritet av ledamöterna vill, enligt vad SvD erfar, inte stänga Bromma så länge det saknas ett alternativ. I den majoriteten ingår förutom moderaternas och folkpartiets ledamöter även representanten för socialdemokraterna i Stockholms län.
Vissa av de borgerliga ledamöterna vill över huvud taget inte lägga ned flygplatsen.

Stockholms finansborgarråd Annika Billström (s) stod fast vid sin tidigare linje att Bromma ska läggas ned. Avtalet mellan Stockholms stad och staten ska inte förlängas efter 2011. I stället för flyg ska det byggas bostäder på Bromma.
Något hon tillsammans med de övriga partierna i Stadshusmajoriteten, v och mp, lovade redan i valrörelsen. Därför reserverade hon sig tillsammans med v och mp ledamöter mot beredningens förslag som överlämnas i dag.
Annika Billström har tidigare sagt att hon vill
ersätta Bromma med en ny flygplats på Södertörn, till exempel i Hall på gränsen mellan Botkyrka och Södertälje. Ett alternativ som regeringen varit kallsinnig till.
För att försöka lösa knuten är ett alternativ, enligt beredningen, att det inrättas en kommission med representanter från Stockholms stad och regeringen.

Annons
Annons
Annons