Last days tar farväl av Kurt Cobain

Last days är Gus van Sants film om hur rockmusikern Blake, som har många gemensamma drag med Kurt Cobain, tillbringar sina sista dagar i livet. Kim Gordon och Thurston Moore från Sonic Youth har på olika sätt varit inblandade i inspelningen. Nu finns Last days ute på dvd.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med Last days avslutar Gus van Sant den dödstrilogi som började 2002 med Gerry och fortsatte med Elephant året därpå. I Gerry får en vardaglig impuls att kolla vad som finns bredvid en motorväg ödesdigra konsekvenser för två kompisar när de förvillar sig längre och längre in i ödemarken. I den mer kända Elephant, som fick guldpalmen i Cannes 2003, vandrar eleverna på en högstadieskola som i slow motion mot sin död, i en skolmassaker liknande den på Columbine high school i Colorado.

Last days är också en tolkning av en verklig och extremt omtalad händelse, Kurt Cobains sista dagar i livet. Michael Pitt är kusligt lik Nirvana-sångaren, trädgårdsskjulet i den sista scenen är till synes en exakt kopia av det verkliga där Cobain sköt sig, eller mördades, beroende på vilken teori man bekänner sig till. Andra detaljer är mindre överensstämmande med verkligheten, men den skällande rösten i telefonen kan förstås med fördel tolkas som Courtney Love.
Thurston Moore och Kim Gordon, bandkollegor i New York-bandet
Sonic Youth och ett par privat, medverkade bakom respektive framför kameran i Last days. Han som ett slags teknisk rådgivare, hon gör en biroll som skivbolagsboss.

Annons
Annons
Annons